Principală  —  Ştiri  —  Social   —   La ce etapă se află…

La ce etapă se află construcția noului penitenciar al municipiului Chișinău

Foto: anp.gov.md

Implementarea proiectului cu privire la construcția unui nou penitenciar la Bubuieci este în întârziere cu mai mult de 50 de luni. Deși lucrările de proiectare a penitenciarului au început încă în 2016, abia ieri, 2 septembrie, au fost deschise ofertele din cadrul licitației pentru executarea lucrărilor de construcție a penitenciarului.

Administrația Națională a penitenciarelor informează că după mai multe extinderi ale perioadei de depunere a ofertelor, în total, patru companii și-au manifestat interesul de a participa la licitație. Astfel, după ce cele patru oferte au fost deschise la 2 septembrie, acestea urmează a fi evaluate în decurs de aproximativ 120 de zile.

Construcția penitenciarului municipiului Chișinău cu o capacitate de 1 536 de locuri ar urma să înceapă în acest an. Deși lucrările de proiectare ale penitenciarului au început încă în 2016, până în prezent nu a fost selectată compania care va realiza lucrările de construcție. Potrivit auditului rapoartelor financiare ale Ministerului Justiției, prezentat în mai 2019 de către Curtea de Conturi, implementarea proiectului cu privire la construcția noului penitenciar este în întârziere cu aproximativ 54 de luni.

Pe parcursul anilor 2014-2018, pentru realizarea proiectului de construcție a noului penitenciar au fost alocate prin legile bugetare anuale în total 121 de milioane de lei, dintre care au fost executate doar 23 de milioane de lei. Totodată, în bugetul de stat pentru 2019 au fost prevăzute aproape 160 de milioane pentru construcția penitenciarului.

Noul penitenciar, care va fi construit la Bubuieci, va oferi posibilitatea stabilirii unor sectoare pentru deținerea condamnaților în regim inițial timp de 6 și 9 luni din ziua intrării în penitenciar și a deținuților pentru abateri disciplinare conform prevederilor Codului de executare, din motiv că majoritatea instituțiilor penitenciare nu au posibilitatea deținerii categoriilor date de condamnați în sectoare izolare de restul deținuților.

Foto: anp.gov.md

Numărul cel mai mare de deţinuţi din R. Moldove este concentrat în Penitenciarul nr. 13 – Chişinău. Această instituţie penitenciară găzduieşte anual peste 12000 de persoane, fiind izolatorul de urmărire penală cu cea mai mare fluctuaţie.

Fluxul mare de deţinuţi în Penitenciarul nr. 13 – Chişinău cauzează fenomenul suprapopulării. Aceasta contravine standardelor internaţionale de detenţie care presupun acordarea a 4m2 spaţiu de detenţie pentru fiecare deţinut în parte. În consecinţă Republica Moldova a fost condamnată multiplu de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru violarea Articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Prevenirea torturii, tratamentului inuman sau degradant).

În acest sens, în anul 2011, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocieri cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei cu scopul finanţării proiectului de construcţie a unui penitenciar cu statut de izolator de urmărire penală care va substitui Penitenciarul nr. 13 – Chişinău. Drept urmare a negocierilor, la data de 13 iunie 2013, de către Consiliul de Administrare a Băncii de Dezvoltare a