Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Jizdan, despre cele două autospeciale…

Jizdan, despre cele două autospeciale de combatere a protestelor: Avem nevoie de astfel de automobile

După aproape o lună de întrebări și incertitudini, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova că cele două autospeciale pentru dispersarea protestatarilor, oferite în dar de Recep Erdogan, sunt în R. Moldova.

„Eu personal nu le-am văzut. Am văzut doar niște poze ale acestor mașini. Ele sunt în R. Moldova. MAI sau cei responsabili de restabilirea și asigurarea ordinii publice au nevoie de astfel de automobile”, a spus Jizdan.

Întrebat de moderatorul emisiunii cine a solicitat astfel de autospeciale, ministrul de Interne a menționat: „Noi am solicitat automobilele, pentru a interveni în astfel de cazuri, mai multor colegi de-ai noștri. Aici mă refer la relațiile pe care le au carabinierii, încolo vor merge aceste mașini”.

Potrivit ministrului, astfel de autospeciale au fost cerute colegilor din România, Ucraina, Germania, Lituania, Italia, dar și Turcia, care într-un final au fost deschiși și ne-au oferit în dar două autospeciale TOMA.

Totodată, Jizdan a precizat că funcționarii care vor interveni cu aceste autospeciale în timpul protestelor pașnice, vor purta răspundere.

„E interzis să le folosești când e frig afară. Există gradarea pericolului. Atunci când protestul a trecut într-o fază violentă, legea permite a le aplica. Cei care comentează cu atâta vehemență aceste două mașini, le recomand să privească cum acționează poliția în alte state”, a declarat Jizdan.

Președintele turc Recep Erdogan a declarat pe 18 octombrie curent, în cadrul vizitei sale în R. Moldova, că a oferit în dar țării noastre două autospeciale TOMA pentru dispersarea mulțimii. Autospecialele TOMA sunt dotate cu tunuri de apă pentru a controla revoltele în masă. Acestea sunt produse de compania turcă Nurol Makina și sunt folosite de către polițiști în timpul manifestațiilor în masă din Turcia pentru a dispersa mulțimea. Autospecialele TOMA sunt utilizate și în Azerbaidjan, Libia, Zimbabwe, Georgia sau Kazahstan.

Foto: tmgrup.com.tr

Foto: wikimedia.org