Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Vladimir Putin, contrazis de analiști…

Vladimir Putin, contrazis de analiști și date oficiale. Să-i mulțumim pentru embargouri? Nu am uitat cum spuneau că vinul moldovenesc e bun numai de vopsit gardurile

Analistul politic Igor Boțan susține că prin embargourile impuse de ruși economia moldovenească a devenit în mare măsură independentă de piața de desfacere a Federației Ruse. Acesta amintește că liderul de la Kremlin „a pedepsit” Republica Moldova de 2 ori, măsuri care, însă, au impulsionat țara să se orienteze spre alte piețe de desfacere. La rândul său, directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor, anticipează că rolul economic al Federației Ruse asupra Republicii Moldova va continua să scadă și în anii următori.

Liderul de la Kremlin și-a exprimat joi, 22 octombrie, speranța că Igor Dodon va fi reales în funcția de șef al statului și afirma că economia Republicii Moldova este dependentă de cea a Rusiei. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui forum de la Valdai, unde se află una din reședințele lui Vladimir Putin.

„Vedem ce se întâmplă în jurul Moldovei și cunoaștem nevoile poporului moldovenesc în dezvoltarea atât a democrației, cât și a economiei. Dar vinul moldovenesc, cine îl cumpără? În Franța, cumpără cineva vin moldovenesc? Nu e vorba doar de vin, dar și de alte ramuri ale economiei care sunt atât de dependente de Rusia, încât nu pot exista pur și simplu, cel puțin acum. Nicăieri, decât pe piața rusă aceste produse nu se bucură de cerere”, a mai spus Putin, citat de Ria Novosti.

Experții economici și politici de la Chișinău combat, însă, spusele lui Putin, declarând că rolul economic al Federației Ruse pentru Republica Moldova este în continuă scădere. Și datele statistice combat declarațiile liderului de la Kremlin.

Analistul politic Igor Boțan a spus pentru Ziarul de Gardă că, cel mai probabil, președintele rus merită mulțumit pentru faptul că economia Republicii Moldova a devenit, în mare parte, independentă de piața Federației Ruse, prin embargourile impuse la comanda acestuia.

„Afirmația domnului Vladimir Putin nu reflectă adevărul. Datorită lui Vladimir Putin economia Republicii Moldova a devenit independentă în mară măsură de piața de desfacere rusească. Nu știu dacă trebuie să îi mulțumim pentru aceasta, dar noi ne amintim că el a introdus de 2 ori embargouri economice împotriva Republicii Moldova. În 2006 embargoul a venit pentru faptul că Republica Moldova a îndrăznit să implice UE în controlul hotarului său cu Ucraina. Asta a costat Republica Moldova foarte mult, dar atunci a fost primul impuls când industria vinului moldovenesc a trebuit să se reorienteze spre alte piețe. Probabil ar trebui să-i mulțumim lui Vladimir Putin pentru acest lucru”, ne-a spus Igor Boțan.

Analistul a amintit și de declarațiile din 2013 ale celor de la Rosselhoznadzor, cum că vinul moldovenesc este bun numai de vopsit gardurile.

„A doua oară Vladimir Putin a pedepsit Republica Moldova în 2013, pentru faptul că a îndrăznit să anunțe că se pregătește să semneze Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE. Pentru această îndrăzneală, Vladimir Putin a introdus al doilea embargou făcând abstracție de faptul că Republica Moldova avea semnat un acord de liber schimb cu Federația Rusă. Între timp, Republica Moldova, cu efortul și suportul partenerilor europeni, a găsit alte piețe de desfacere. Noi ne amintim foarte bine cum Ghenadi Onişcenko, fostul șef al Rosselhoznadzor, spunea că vinul moldovenesc e bun numai de vopsit gardurile. Din fericire, acele timpuri au trecut și Republica Moldova, cu suportul UE și a altor parteneri de dezvoltare, a putut să-și diversifice piețele de desfacere. Noi, cetățenii Republicii Moldova, am fi foarte bucuroși dacă relațiile comerciale normale cu Federația Rusă s-ar restabili, dar nu cred că acum trebuie să ne lăsăm impresionați de declarațiile lui Vladimir Putin”, a mai declarat analistul Igor Boțan pentru Ziarul de Gardă

Directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor, spune că pe parcursul ultimilor ani rolul economic al Federației Ruse pentru Republica Moldova a scăzut drastic, trendul scăderii urmând a continua. Acesta exemplifică că a scăzut volumul remitențelor venite din această țară, cel al exporturilor, precum și volumul investițiilor.

„Din punct de vedere economic, pe parcursul ultimilor ani, rolul Federației Ruse a scăzut drastic. Dacă câțiva ani în urmă, circa 2/3 din remitențe proveneau din Federația Rusă, acum majoritatea remitențelor provin din UE și ponderea Federației Ruse a scăzut la circa 1/3. Similar a fost și în cazul exporturilor. Până la embargourile asupra vinului, Federația Rusă era principală piață de desfacere. La moment, însă, ponderea Federației Ruse în totalul exporturilor a scăzut cu aproape 10%, fiind devansată de România, care este principala piață de desfacere a Republicii Moldova. Cel mai probabil, această pondere va continua să scadă în următorii ani”, a spus expertul pentru Ziarul de Gardă.

Expertul este de părere că rolul economic al Federației Ruse asupra Republicii Moldova va continua să scadă în următorii ani.

„Cât privește investițiile, marea majoritate vin din Occident. Și aici rolul Federației Ruse a scăzut foarte mult pe parcursul ultimelor ani. Rolul economic al Federației Ruse era cândva foarte mare, dar la moment ponderea acestui rol a scăzut drastic. Totuși piața rusească este una importantă. Chiar dacă ponderea acesteia a scăzut, ea este văzută ca o piață tradițională pentru mulți producători din sectorul agro-alimentar și o bună parte din aceste produse, evident, implică și un anumit impact asupra pieții muncii. În sectorul agricol activează 1/4 din întreaga forță de muncă a Republicii Moldova. Din perspectiva ocupării și al impactului asupra sectorului agro-alimentar rolul Federației Ruse nu este neglijabil, dar nici nu este cel mai important”, a conchis Adrian Lupușor.

Datele statistice arată că, în anul 2007, după primul embargou introdus de ruși, Republica Moldova a înregistrat cel mai scăzut nivel de exporturi de vinuri. Ulterior, exporturile au crescut constant până în 2014, când au fost înregistrate pierderi, pe fondul celui de-al doilea embargou impus de ruși. Totuși, de această dată piața nu a suferit pierderi majore, așa cum s-a întâmplat în 2007, când exporturile vinicole au scăzut cu mai mult de 50%.

Pe parcursul anului 2019, atât volumul exporturilor de vinuri moldovenești, cât și valoarea acestora au fost la cel mai înalt nivel înregistrat din 2014 până în prezent.

Datele statistice arată că pe parcursul anului 2019, România a continuat să fie o piață strategică și s-a aflat în fruntea clasamentului țărilor care importă vinul Republicii Moldova, atât după volumul exporturilor, cât și în funcție de veniturile generate. În același timp, Federația Rusă a ocupat poziția a treia în top.

Topul mai cuprinde țări precum: