Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Conflictul din regiunea Nagorno-Karabakh, reaprins:…

Conflictul din regiunea Nagorno-Karabakh, reaprins: bombardamente, civili uciși și tehnică militară distrusă

Nagorno-Karabakh

Conflictul militar dintre Armenia și Azerbaidjan pe seama regiunii disputate Nagorno-Karabakh s-a reaprins, iar cel puțin un elicopter azer a fost doborât în cea mai recentă confruntare dintre cele două țări, informează BBC.

Premierul armean Nikol Pashiyan a anunțat că din Azerbaidjan au fost lansate atacuri aeriene și focuri de artilerie. De cealaltă parte, autoritățile azere au spus că au răspuns la bombardamentele lansate de Armenia. Ambele părți au raportat victime în rândul civililor.

Un conflict vechi de 40 de ani

Conflictul dintre cele două țări există de zeci de ani, însă s-a intensificat în ultimele luni. Ambele țări au făcut parte din Uniunea Sovietă înainte de prăbușirea ei, în 1991.

De peste 40 de ani, Armenia și Azerbaidjan au o dispută pe tema regiunii Nagorno-Karabakh, recunoscută la nivel internațional ca făcând parte din Azerbidjan, dar controlată de etnicii armeni.

Luptele petrecute la granița dintre cele două țări în luna iulie au dus la moartea a peste 16 oameni, printre care și un general azer, declanșând manifestanții de amploare în capitala azeră Baku. Oamenii ieșiți în strada au cerut mobilizarea armatei și recapturarea regiunii Nagorno-Karabakh.

Ce spun cele două părți

Ministrul Apărării din Armenia a declarat că Azerbaidjan a lansat un atac asupra zonelor locuite de civili, inclusiv asupra capitalei regionale Stepanakert, duminică, la ora locală 8:10. Oficialul a spus că forțele armene au doborât două elicoptere și trei drone azere, distrugând și trei tancuri.

„Răspunsul nostru va fi proporțional, iar puterea militaro-politică din Azerbaidjan poartă întreaga responsabilitate pentru această situație”, a spus ministrul armean. Ulterior, purtătorul de cuvânt Shushan Stepanyan a anunțat că o femeie și un copil au fost uciși și că se verifică informațiile despre alte posibile victime.

Autoritățile locale din regiunea separatistă au introdus Legea Marțială și „mobilizarea completă” a populației masculine.

Între timp, Azerbaidjan a anunțat „o contra-ofensivă de-a lungul frontului, pentru a opri activitatea forțelor armene și protejarea populației civile”.

Ministerul Apărării azer a raportat că bombardamentele puternice desfășurate de Armenia asupra unor sate au dus la moartea sau rănirea unor civili. Totodată, infrastructura locală a fost afectată.

Autoritățile din Azerbaidjan au mai comunicat că au pierdut un elicopter, dar că echipajul acestuia a supraviețuit. Totodată, a negat alte pierderi anunțate de partea armeană. În conflict ar fi fost distruse și 12 sisteme armene de apărare aeriană.

OSCE încearcă de mulți ani să medieze un acord între cele două țări.