Principală  —  IMPORTANTE   —   „În ultima perioadă numărul persoanelor…

„În ultima perioadă numărul persoanelor depistate cu COVID-19 a scăzut mai mult ca niciodată în mai bine de un an de pandemie”. Cum explică specialiștii diminuarea cazurilor

„În ultima perioadă numărul persoanelor depistate cu COVID-19 a scăzut mai mult ca niciodată în mai bine de un an de pandemie”. ZdG a discutat cu mai mulți specialiști, care consideră că motivele diminuării cazurilor noi de infectare ar fi imunitatea colectivă, respectarea măsurilor antiepidemice și vaccinarea.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în luna aprilie curent au fost înregistrate 20 596 de cazuri de COVID-19, iar de la începutul lunii mai și până pe 27 mai – 4 148.

În aprilie – 20 596 de cazuri de COVID-19, iar în luna mai – 4 148

„Avem o descreștere săptămânală foarte majoră și substanțială. Incidența în Căușeni este de 44 cazuri la 100 de mii de persoane. O descreștere vădită a numărului de cazuri. De la Cod Roșu am ajuns la Cod Galben”, spune șeful Centrului de Sănătate Publică (CSP) Căușeni, Andrei Kazaciok.

Potrivit șefei Centrului de Sănătate (CS) Rîșcani, Gabriela Sandu „acum două săptămâni, raionul Râșcani a ieșit din Codul Roșu de alertă. În luna martie și aprilie aveam zilnic în jur de 12 – 15 cazuri de infectare. În luna mai, înainte de Sărbătorile de Paști practic câteva zile nu au fost cazuri. Ulterior, câteva zile din mai am avut câte 4 – 6 cazuri, restul zilelor un caz – două. Secția de COVID este deja închisă în raion.

Adrian BELÎI: Așa scădere nu am mai avut

„După Paște și Paștele Blajinilor ar fi trebuit să urmeze un trend ascendent, dar noi nu îl observăm. Cred că cel mai relevant va fi săptămâna viitoare, iar dacă și atunci nu observăm o creștere a numărului de cazuri nou diagnosticate, atunci fenomenul necesită o explicație exactă. Este o scădere simțitoare, pe care nu am mai avut-o, dar oricum avem mult de lucru. Odată ce a scăzut presiunea asupra noastră, automat raioanele au început să transfere la noi pacienții. A fost emis un nou ordin, care orientează noi spitale raionale, pentru a transfera pacienții gravi și critici la Institutul de Medicină Urgentă, iar pacienții de gravitate medie la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă. Noi permitem într-un fel deblocarea spitalelor raionale de COVID. Acum avem 30 – 33 de pacienți în Reanimare, asta tot e mult”, a declarat pentru ZdG șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă al IMU, Adrian Belîi.

Ala HALACU: Avem o diminuare bruscă

„Așa diminuare semnificativă este doar acum. Au fost diminuări, dar nu așa amploare, o diminuare bruscă avem”, a menționat pentru ZdG șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Ala Halacu.

Andrei KAZACIOK: Până acum nu am observat așa o scădere substanțială

Ca acum n-am avut niciodată. Să avem noi 14 cazuri în 7 zile nu a fost niciodată. Până acum nu am observat așa o scădere substanțială. Este doar acum. Au mai fost anul trecut puține descreșteri, înainte de sărbători ori în timpul sărbătorilor, când oamenii nu s-au adresat la asistența medicală și peste trei – patru zile, după hramuri începea înregistrarea bruscă a numărului de cazuri. Când analizai în dinamică timp de o lună ieșea aceeași incidență de manifestare a procesului epidemiologic, ne-a mai spus șeful Centrului de Sănătate Publică Căușeni, Andrei Kazaciok.

Laura ȚURCAN: Anul trecut tot au fost scăderi, dar nu atât de evidente

„Scăderea aceasta vine după un val înalt. Anul trecut tot au fost scăderi, dar nu atât de evidente”, a precizat pentru ZdG medicul epidemiolog din cadrul ANSP, Laura Țurcan.

Oleg CRUDU: Diminuarea cazurilor în 2020 nu a fost de fapt diminuare

„Diminuare caatare nu a fost. Diminuarea din 2020 nu a fost de fapt diminuare. Care era capacitatea noastră de testare? Noi acum avem rezultatul acesta din capacitatea de testare de 6 – 8 ori mai mare decât o aveam atunci. Acum spitalele din R.Moldova practic au ieșit din COVID, pe când anul trecut, deși numărul de infectați aparent nu era mare, spitalele erau arhipline”, a declarat pentru ZdG directorul Spitalului Clinic Municipal Sfânta Treime, Oleg Crudu.

„Din cauza adresabilității mai scăzute, numărul testelor moleculare s-a redus de circa patru ori”

„Adresabilitatea este mai joasă, iar astfel numărul testelor s-a redus considerabil. Dacă erau o mie de teste pe zi, acum sunt în jur de 300. Comparația dintre aprilie și mai. În luna martie a fost o creștere considerabilă, iar în aprilie a început a diminua și acum sunt undeva de patru ori mai puține probe. A scăzut numărul de teste moleculare, dar paralel o parte din oameni se investighează cu teste rapide, a precizat șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică din cadrul ANSP.

De ce a diminuat numărul cazurilor noi de infectări cu COVID-19?

„Chiar îmi vine greu să interpretez. Putem merge pe ipoteza de imunitate colectivă, dar imunitatea colectivă nu ține așa de mult și totuși trebuie să fi fost mai mult de 50 la sută din populație infectată sau în contact cu virusul, ca să facă o imunitate colectivă. Nu știu care este explicația exactă a fenomenului. Nu există transmiterea virusului sau dacă există înseamnă că persoana care contactează cu virusul deja nu este receptivă față de acest virus, adică ori a fost bolnavă, ori a contactat cu virusul și a făcut o formă asimptomatică, deoarece noi până acum cu exactitate nu cunoaștem numărul persoanelor care s-au infectat”, susține șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă.

„Probabil una din explicații ar fi că totuși avem un număr mare din populație care deja a trecut prin boală și are imunitate. O parte din cazuri au fost raportate, iar alta nu a ajuns în statistică. Există imunitate și la mai multe persoane, care deja au fost vaccinate. Numărul de persoane receptive sunt mai puține decât a fost înainte de vaccin și înainte de a trece un număr mai mare de oameni prin boală”, menționează șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică din cadrul ANSP.

Potrivit șefului Centrului de Sănătate Publică Căușeni „vaccinarea persoanelor a dus la descreșterea cazurilor. Rata de vaccinare a populației raionului Căușeni este aproape de 8 %. Ar trebui mai multe persoane să fie vaccinate, dar lumea acceptă informația negativă mai ușor decât informația din sursele sigure. Totodată, oamenii prioritizează un vaccin. Acum sunt sunat de dimineață până seara, Pfizer, aveți Pfizer?”.

Șefa CS Rîșcani se vaccinează împotriva COVID/ 12 martie

„Când a fost dat Sputnik s-au dus dozele în două zile, iar Pfizer într-o zi. Din 12 martie și până în luna mai au fost vaccinate cu prima doză 5 607 locuitori ai raionului, din cei 33 900 planificați. Este foarte greu de lucrat cu populația, deoarece sunt mulți care răspândesc mituri false, articole împotriva vaccinării, chiar preoții din unele biserici fac propagandă împotriva vaccinării, chiar în timpul liturghiilor. Consider că totuși din cauza respectării unor măsuri impuse și începutul vaccinării a scăzut rata de îmbolnăvire”, susține șefa CS Rîșcani, Gabriela Sandu

„Nu este meritul vaccinului scăderea aceasta”

„Acoperirea vaccinală a lucrătorilor medicali cu o doză este de 76,85 % și cu două doze – 54,55%. Printre populație, cu o doză sunt vaccinate 8,16% și cu două doze – 1,25%. Aici nu sunt incluși cei care s-au vaccinat în alte țări. O bună parte s-a vaccinat în România. Vaccinarea nu este cauza diminuării numărului de cazuri. Noi puțin am vaccinat. Nu este meritul vaccinului scăderea aceasta. Scăderea aceasta e meritul a mai multor măsuri luate împreună și totodată la noi mulți au trecut deja prin COVID, mai mult de 50% deja au făcut boala, măcar că conform datelor sunt mult mai puțini, deoarece nu toți au confirmarea de laborator că au făcut boala”, susține medicul epidemiolog al ANSP, Laura Țurcan.

De aceeași părere este și șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă al IMU.

„Vaccinarea nu a atins așa un nivel înalt încât să protejeze lumea. În populația generală noi nu avem așa o proporție înaltă de oameni vaccinați, consideră Adrian Belîi.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în R.Moldova a ajuns la aproape 255 de mii. 6 088 de oameni au decedat din cauza complicațiilor provocate de virus, iar peste 247 de mii au fost tratați, potrivit datelor MSMPS.