Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În R. Moldova au fost…

În R. Moldova au fost confirmate circa 180 de cazuri de rujeolă

Foto: bljesak.info

În perioada 1 ianuarie 2018 – 2 septembrie 2018 au fost înregistrate în total 177 de cazuri confirmate de rujeolă, iar pentru că focarul se răspândește rapid, iar situația s-a agravat în luna august, în R. Moldova a fost emis cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei.

Doar în luna august au fost înregistrate 140 de cazuri confirmate de rujeolă, iar alte 83 de cazuri suspecte erau în curs de investigare. Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în primele două zile ale lunii septembrie nu au fost înregistrate noi cazuri de rujeolă pe teritoriul țării.

Teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămână sunt: Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hîncești, Cantemir și Ocnița.

Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjunctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că de la începutul anului 2018, cel puțin 37 de persoane au murit din cauza rujeolei. În total, peste 41 000 de copii și adulți din regiunea europeană a OMS au fost infectați cu rujeolă în primele 6 luni ale anului 2018. Numărul de cazuri înregistrate în această perioadă depășește cu mult totalurile pentru 12 luni raportate în ultimii zece ani.