Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În ce proporție a fost…

În ce proporție a fost realizat în acest an planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova a făcut public un raport pentru anul 2019, cu privire la realizarea Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE. Conform acestui raport, autoritățile au reușit în acest an implementarea planului în proporție de 48,83%.

Din totalul de 129 acțiuni au fost realizate 63, în timp ce 66 de acțiuni nu au fost încă implementate.

În raport, la capitolul „investigarea fraudelor bancare”, este menționat că în judecată au fost expediate trei cauze penale. Totodată, autoritățile mai precizează că la 1 iulie, în procedura organului de urmărire penală al Centrului Naţional Anticorupţie se aflau 22 cauze penale ce ţin de fraudele bancare, 8 cauze penale cu vizarea a 14 învinuiţi urmând a fi finisate pe parcursul anului curent.

Ministerul se mai laudă cu acțiunile realizate în domeniul cooperării economice, politicii sociale, politicii industriale, dar și egalității de șanse.

În raport sunt însă trecute și acțiunile pe care autoritățile nu le-au realizat încă, cum ar fi aprobarea Programului național de gestionare a deșeurilor, aprobarea Strategiei naționale antidrog sau extinderea Sistemului de recunoaște facială în activitatea poliției.

Raportul integral poate fi consultat AICI.

Acordului de Asociere semnat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost semnat la 27 iunie 2014 la Bruxelles, Belgia. Acordul a fost ratificat de Parlamentul R. Moldova pe 2 iulie 2014, iar de Parlamentul European pe 13 noiembrie 2014.