Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Implementarea proiectului transfrontalier: Inventarierea transfrontaliera…

Implementarea proiectului transfrontalier: Inventarierea transfrontaliera a terenurilor degradate MIS-ETC 1705

În cadrul Programului Operațional Comun Romania – Ucraina – Moldova 2007–2013, își desfășoară activitatea proiectul ”Inventarierea transfrontaliera a terenurilor degradate MIS-ETC 1705”, ce are ca obiectiv principal crearea premiselor pentru îmbunătățirea calității mediului in regiunea transfrontalieră prin acordarea suportului metodologic în reconstruirea terenurilor degradate.

Beneficiar al proiectului este Asociatia pentru Tineret “Emil Racovita 2000” din Vaslui România, iar în calitate de parteneri sînt Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitara a Judetului Vaslui (ADIV) Romania, Universitatea Stefan Cel Mare Suceava (USV) Romania, Asociatia pentru studii sociale aplicative (ASSTREIA) Republica Moldova, Consiliul Raional Criuleni din Republica Moldova, Consiliul Raional Bolgrad Ucraina si Organizatia Publica Regionala Bolgrad „Centru Initiative ASTERA” din Ucraina. Uniunea Europeană finanțează acest proiect cu un grant total de 1,935,500.00 EURO (36179720.85 MDL) dintre care contribuția UE fiind 1,741,466.13 ( 32552703.93 MDL) EURO, iar cofinanțare 194,033.87(3627016.92 MDL) EURO.

La data de 6-7 noiembrie au fost organizată o vizită pe teren în mai multe localități din Raionul Criuleni printre care: Hîrtopul Mare, Hîrtopul Mic, Boșcana, Ișnovăț, Slobozia, Bălăbănești, Mașcăuți, etc. În cadrul acestor vizite au fost elaborate materiale foto și video pentru documentarea stării de eroziune a solului, proceselor și gradului de eroziune, colectate imagini despre cele mai afectate zone cu alunecări de teren, ravene, etc.

În cadrul vizitelor au fost abordate următoarele probleme de importanță majoră: – actualitatea problematicii terenurilor degradate pentru Raionul Criuleni; rezultatele și importanța implementarea proiectului CRING pentru comunităților locale, posibilități ulterioare de colaborare cu autoritatile locale privind implicarea în alte proiecte de mediu, principalii factori care au dus la accentuarea degradării terenurilor in ultimii 20 de ani.

Asupra problemelor și posibilelor soluții s-au expus experții Dionis Urîtu, vicepreşedinte al raionului, responsabil de domeniul Agricultură, politici economice și relații funciare și Vasile Terentiev șeful Serviciului RF şi Cadastru.

Comunicatul original îl vedeți aici: Press release 3