Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Igor Șarov a fost confirmat…

Igor Șarov a fost confirmat în funcția de rector al Universității de Stat din Moldova. MECC a semnat ordinul de învestire

Igor Șarov a fost confirmat în funcția de rector al Universității de Stat din Moldova (USM). Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a semnat astăzi, 17 martie, ordinul de învestire a acestuia în funcție.

Informația a fost confirmată pentru ZdG de către Cristina Gonţa, purtătoarea de cuvânt al MECC.

Totodată, deputata Partidului Democrat din Moldova (PDM), Monica Babuc, a venit cu un mesaj de felicitare pentru Igor Șarov.

„Colegul și prietenul meu, Profesorul Igor Șarov este de azi (în sfârșit!) Rector cu acte în regulă al Alma Mater a noastră – Universitatea de Stat din Chișinău! Nu știu cine a avut nevoie de o tergiversare de trei luni de zile după ce personalitatea notorie a științei noastre istorice și a învățământului nostru universitar a câștigat detașat scrutinul pentru înalta funcție”, a scris Babuc pe pagina sa de Facebook.

Consiliul pentru Dezvoltarea Strategică al Universității de Stat din Moldova a cerut ieri confirmarea în funcție a rectorului ales în data de 15 decembrie – doctorul Igor Șarov, în legătură cu expirarea la 16 martie 2021 a termenului de confirmare în funcție. Un demers în acest sens a fost adresat președintei R. Moldova Maia Sandu, președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierului interimar, Aureliu Ciocoi și ministrului intermiar al Educației, Lilia Pogoloșa.

La 15 decembrie 2020, Adunarea Generală a electorilor Universității de Stat din Moldova (USM) l-a ales pe Igor Șarov în calitate de rector al USM.

Într-un interviu acordat site-ului Universității de Stat, anterior, Igor Șarov a declarat că își propune să pună în aplicare strategia de dezvoltare instituțională pe termen mediu și lung; să asigure condiții mai bune de muncă pentru cadrele universitare; să organizeze diverse structuri pentru asigurarea calității anumitor dimensiuni ale procesului de studii și anume – un centru de dezvoltare curriculară, să creeze un incubator de afaceri, să finanțeze start-upuri etc.; să atragă fonduri din diverse proiecte cu UE și cu alți donatori internaționali, precum și cu agenți economici etc.; să dezvolte și să implementeze o strategie pentru promovarea cercetării și inovării, dar și obligatoriu – susținerea tinerilor cercetători;

Totodată, Șarov a afirmat că va pune în aplicare o strategie de internaționalizare, care poate atrage studenți străini, intensifica mobilitățile academice etc.

După ce Partidul Democrat a semnat cu Partidul Socialiștilor din R. Moldova un acord de guvernare, la 17 martie 2020, Igor Șarov a fost numit în funcția de ministru al Educației, Culturii și Cercetării.

La 9 noiembrie 2020, miniștrii desemnați de Partidul Democrat din Moldova (PDM) în Guvernul Chicu, patru la număr, printre care și Igor Șarov, au fost revocați din funcții, după ce conducerea Partidului Democrat a anunțat că după alegerile din 15 noiembrie se va retrage de la guvernare.