Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Gruparea criminală din Bălți pregătea…

Gruparea criminală din Bălți pregătea un plan de atac asupra instituțiilor statului

Gruparea criminală reținută  în dimineața zilei de ieri,  intenționa să elibereze deținuții din Penetenciarul din Bălți și să preia controlul forțat asupra principalelor instituții din Chișinău și Bălți. Potrivit lui Gheorghe Cavcaliuc, șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, au fost reținuți 13 membri care pregăteau un scenariu asemănător celui din Ucraina, ce s-ar fi putut solda cu niște „masacre”.

În urma perchezițiilor au fost găsite forme militare, arme, muniții, tuburi cu gaze lacrimogene, hărți ale mun. Chișinău, Bălți, au fost depistate marcate pe hartă, cinci obiective importante din mun. Chișinău, impunătoare sume bănești. Pentru a documenta din interior intențiile grupării și a dovedi, ulterior, vinovăția, a fost  infiltrat un ofițer de urmărire.

Potrivit probatoriului, gruparea era la etapa de pregătire și urma să atace unele unități militare din mun. Bălți, pentru a elibera deținuții, ca, ulterior, aceștia să devină membri ai grupării. Potrivit lui Gheorghe Cavcaliuc, există probe video care demonstrează planul de atac asupra instituțiilor de stat, a sediilor unor agenți economici și chiar la domiciliul unor polițiști și procurori.

„Inițial erau 11 membri reținuți, o parte dintre figuranți au început să colaboreze cu organele de drept și au recunoscut cum avea să fie pus în acțiune acest plan. Au colaborat cu ancheta. 8 din 13 figuranți recunosc vinovăția. Dacă am documentat inițial 11, datorită colaborării, au demascat doi membri ascunși, care imediat au fost reținuți de procurori și polițiști. Cei mai mulți dintre ei, inclusiv liderul, au fost trași la răspundere penală pentru jaf, tâlhărie, alții au stat în detenție până la 12 ani. Trei membri aveau dublă cetățenie, doi dețineau cetățenia Federației Ruse, iar unul este și cetățean al Ucrainei, din Donețk. Urmează să stabilim dacă a fost coordonată din exterior gruparea și cu ce scop. O parte dintre persoane așteptau să primească și uniforme militare. Precizăm că la vamă au fost identificate mai multe uniforme militare, câteva zile în urmă. Au fost stopate de către serviciul vamal, urmează să stabilim legătura. Sunt de ordinul sutelor, puteai îmbrăca o întreagă armată.”, a menționat Cavcaliuc.

Amintim că în dimineața zilei de 25 noiembrie, polițiștii și procurorii au efectuat 15 percheziții la domiciliile membrilor unei grupări paramilitare din nordul țării. Oamenii legii au percheziționat automobilele acestora.

Suspecții sunt documentați în cadrul unei cauze penale inițiată la 27 octombrie curent, pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale.

Foto: igp.gov.md