Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Grozavu despre incendiu și două…

Grozavu despre incendiu și două soluții ale Primăriei: „Niciodată nu s-a gândit nimeni că poate un asemenea volum de crengi să cadă”

Un incendiu a izbucnit în această dimineață  pe stadionul republican din Chișinău, acolo unde sunt depozitate crengile  căzute în urma ninsorilor abundente din aprilie curent. La fața locului s- deplasat 16 autospeciale de intervenție cu un efectiv de peste 80 de persoane. Pentru localizarea și lichidarea incendiului au fost formate 4 sectoare de luptă, iar datorită intervenției eficiente focul este ținut sub control. Conform datelor operative ale Serviciului Situații Excepționale nu au fost înregistrate victime. Întreaga garnizoană a Serviciului Salvatori și Pompieri este ridicată în regim de alertă. 

În cadrul ședinței din 24 iulie a serviciilor primăriei, viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că nu se cunoaște cauza indcendiului.

„Eu nu cred că temperaturile înalte sunt principalul factor de izbucnire a incendiilor. Principalii factori sunt doi: incendiere accidentală sau incendiere intenționată. Nu cred că este vorba despre incendiere intenționată. Trebuie să gândim pozitiv despre cetățenii noștri”, a declarat Nistor Grozavu, invocând că zona Stadionului Republican era permanent sub supraveghere, inclusiv a polițiștilor.

Acesta a mai precizat că în sect. Botanica mai sunt încă cinci platouri de colectare a crengilor, dar fiecare își are, atât partea pozitivă, cât și negativă. „Partea negativă este că sunt amplasate pe stadioane școlare: în caz că va izbucni un incendiu vom avea nevoie să facem lucrări suplimentare pentru a reabilita terenul respectiv. Pe de altă parte, acolo sunt locuitori, iar locuitorii sunt uneori cei mai buni supraveghetori și au grijă mai mare decât pare la prima vedere de teritoriul vecin”, a precizat viceprimarul, afirmând că vor fi căutate soluții, fie prin evacuarea în mod de urgență a crengilor într-un loc mai sigur, fie prin stropirea acestora cu apă mai frecvent, până vor fi tocate.

„Noi nu am fost gata. Niciodată nu s-a gândit nimeni că poate un asemenea volum de crengi să cadă”, a declarat Nistor Grozavu.

Direcția Finanțe a primăriei Chișinău va aloca bani pentru procurarea unei instalații mai puternice  și cu o capacitate mai mare de tocare a crengilor, iar ulterior, cu astfel de echipamente vor fi dotate fiecare sector. Nistor Grozavu a vorbit și despre achiziționarea instalațiilor pentru producerea peleților sau brichetelor.

Viceprimarul a declarat că urgentarea tocării crengilor este imposibilă, deoarece lipsesc instalațiile corespunzătoare. Grozavu a invocat că un tocator bun există la Șoldănești, dar agentul economic a anunțat despre un tarif de 1800 de lei pentru o oră, iar în prezent, în Chișinău funcționează trei tocatoare de dimensități mici care nu fac față volumului mare de muncă.

Nistor Grozavu a declarat că un agent economic, care până la sfârșitul acestei săptămâni urmează să aducă un tocator din Franța, s-a oferit să prelucreze crengile stocate pe platformele din capitală cu condiția ca să i se ofere în schimb rumegușul obținut. Astfel, spun autoritățile, vor fi eliberate platformele de crengi.

Foto antet: dse.md