Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Eurovision 2022. EBU explică oficial…

Eurovision 2022. EBU explică oficial decizia de a anula voturile juriilor din șase țări, printre care și România

Uniunea Radiodifuzorilor din Europa (EBU) a emis joi seara, 19 mai, un comunicat în care prezintă în detaliu și în comparație voturile exprimate în a doua semifinală de juriile din România, Polonia, San Marino, Georgia, Muntenegru și Azerbaidjan.

Potrivit biziday.ro, în comunicat se vorbește despre faptul că partenerul de vot paneuropean a detectat modele care sugerează că cele șase țări s-au votat între ele, astfel:

  • Patru dintre cele șase jurii au plasat toate celelalte cinci țări în Topul lor cinci (ținând cont că nu au putut vota pentru ele însele);
  • Unul dintre jurii a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6;
  • Ultimul dintre cele șase jurii a plasat patru dintre celelalte cinci țări în Top 4 și pe al cincilea în Top 7;
  • Patru dintre cele șase au primit cel puțin un punctaj maxim de la celelalte.

„Având în vedere natura fără precedent a neregulilor detectate în cea de-a doua semifinală, EBU, în consultare cu Partenerul de Votare paneuropean și Monitorul Independent de Votare, a decis, în conformitate cu Instrucțiunile de Vot ale Concursului, să își exercite dreptul de a elimina voturile emise de cele șase jurii în cauză din alocarea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot. În consecință, a fost urmată aceeași procedură și rezultatul agregat de înlocuire calculat automat a fost utilizat pentru a determina rezultatele finale ale juriului din cele șase țări implicate, în Marea Finală”, se mai arată în comunicatul EBU, scrie biziday.ro.

Pe 15 mai, Televiziunea Română a emis un comunicat în care a cerut EBU explicații pentru faptul că a schimbat votul juriului din România în favoarea Ucrainei, deși decizia fusese pentru R. Moldova. 

De asemenea, Televiziunea Română a prezentat notele acordate pentru fiecare țară în parte:

Moldova-12 puncte
Grecia-10 puncte
Polonia-8 puncte
Olanda-7 puncte
Azerbaidjan-6 puncte
Australia-5 puncte
Italia-4 puncte
Spania-3 puncte
Finlanda-2 puncte
Lituania-1 punct.

Comunicatul EBU arată că nu a fost vorba despre o favorizare a Ucrainei (care a ieșit pe locul patru la votul juriilor, dar ar fi câștigat oricum, datorită votului publicului), ci despre o posibilă înțelegere între juriile din Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino, de a se favoriza între ele la cel mai mare show muzical din lume.

Potrivit sursei citate, EBU își reconfirmă decizia de a înlocui voturile juriului pentru aceste șase țări cu un rezultat agregat înlocuitor atât în ​​a doua semifinală, cât și în marea finală. EBU confirmă, de asemenea, clasamentul final al celor 40 de participanți la Eurovision Song Contest 2022.

Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu piesa „Stefania”, a câștigat concursul Eurovision 2022 desfășurat la Torino, Italia, datorită votului telespectatorilor, care a răsturnat topul ce fusese stabilit prin votul exprimat de juriul din 40 de țări. R. Moldova, reprezentată la Torino de Zdob şi Zdub și frații Advahov cu piesa „Trenulețul”, s-a clasat pe locul 7, după ce au obținut un punctaj de 253 de voturi. România, reprezentată de WRS cu piesa „Llamame”, s-a clasat pe locul 18 cu 64 de puncte.