Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (foto/video) Zăpadă portocalie la sudul…

(foto/video) Zăpadă portocalie la sudul țării. Cum este explicat fenomenul

La sudul țării are loc un fenomen neobișnuit: zăpada care a căzut în dimineața zilei de astăzi, 23 martie, are o nuanță portocalie. Internauții au publicat pe rețelele de socializare fotografii și imagini video care surprind fenomenul la Cahul și Taraclia. Nuanța de portocaliu este dată de praful saharian, adus de un ciclon puternic care are loc în zona bazinului mediteraneean, explică meteorologul român Gabriela Băncilă pentru digi24.ro. În România, zăpadă de nuanță portocalie a căzut în zona de sud-est a țării.

Cahul, 23 martie 2018. Foto: Facebook/Natalia Dimitriuc

„În partea de sud a Peninsulei Balcanice, există în suspensie concentrații semnificative de praf saharian. În zona de sud a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei și spre bazinul estic al Mării Negre sunt concentrații importante de praf saharian. Acestea sunt antrenate pe o circulație sud-vest nord-est, motiv pentru care în partea de sud-est a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei, se vor înregistra la nivelul solului concentrații mai mari de praf saharian, pentru că în aceste zone sunt precipitații care să ajungă la sol”, explică Gabriela Băncilă, meteorolog, pentru digi24.ro.

„Toată acestă situație se datorează acțiunii puternice a unui ciclon în zona bazinului mediteraneean, pe partea sa de avans, pe circulația sudică intensă. Este antrenată o masă de aer din partea de nord a Africii, respectiv aceste particule de praf saharian”, precizează meteorologul pentru aceeași sursă.