Principală  —  Interviuri   —   ZdG 2016: Raport de activitate

ZdG 2016: Raport de activitate

Pe parcursul anului 2016 Ziarul de Gardă a editat, a tipărit şi a distribuit 50 de numere de ziar în limba română, tot atâtea în limba rusă, a publicat zilnic pe www.zdg.md şi, împreună cu Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, a editat zeci de reportaje video care au fost difuzate de zece posturi TV naţionale şi regionale. Reporterii ZdG au călătorit în 10 state ale lumii pentru a beneficia de stagii, instruiri, vizite de documentare, dar au primit şi în redacţie mulţi tineri reporteri care au dorit să înveţe la şcoala de investigaţii a ZdG.

Investigaţii şi impact

Cel mai important capitol din activitatea ZdG sunt investigaţiile jurnalistice. Averile, interesele, schemele funcţionarilor publici, ai reprezentanţilor organelor de drept, ai justiţiei au fost expuse constant, în fiecare număr. Totodată, reporterii ZdG s-au preocupat de probleme ce ţin de drepturile omului în R. Moldova. Iată un scurt rezumat al celor mai de impact investigaţii ale anului 2016.

Şeful de la achiziţii a abandonat postul

ZdG a început anul 2016 cu o anchetă făcută în colaborare cu CIJ despre faptul cum firma familiei şefului Agenţiei Achiziţii Publice, Viorel Moşneaga, a câştigat, doar în ultimii doi ani, licitaţii gestionate de instituţia de stat, în valoare de aproape 35 de milioane de lei. Ulterior, CNA a iniţiat o anchetă care, însă, nu a demonstrat că Moşneaga şi-ar fi favorizat firma familiei. La scurt timp, Moşneaga a plecat însă din funcţia de director al Agenţiei.

Premierul şi-a trecut casa în declaraţia de avere

A urmat, tot în ianuarie, o anchetă în care arătam că Pavel Filip, pe atunci premier desemnat de majoritatea parlamentară, locuieşte într-o casă de lux de la Buiucani, înregistrată pe numele unuia dintre fiii săi, imobil pe care „a uitat” să-l indice în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietate. Filip nu a fost cercetat de Comisia Naţională de Integritate pentru omisiunea sa, însă în declaraţia de avere depusă ulterior şi-a indicat imobilul, recunoscând practic „scăparea”.

Mamă arestată, apoi lăsată acasă la cei 5 copii

Tot în ianuarie a fost publicat şi unul dintre cele mai citite articole din acest an. Ancheta făcea referire la cazul tinerei mame care avea în grija sa 5 copii, Victoria Pruteanu, condamnată de judecătoarea de la Străşeni, Mihaela Gavriliţă-Grosu şi luată sub strajă din sala de judecată, în faţa copiilor. Am prezentat atunci, pe lângă detaliile cazului, imagini cu imobilul de lux în care locuia judecătoarea care a decis condamnarea, deşi aceasta avea doar 27 de ani. La scurt timp, magistrata şi-a revizuit sentinţa, eliberând-o pe Victoria Pruteanu până la pronunţarea unei decizii definitive pe caz.

În 2016, ZdG a scris despre mai multe dosare importante, dar şi despre un caz mai curios, în care justiţia a condamnat doi soţi, acuzaţi că ar fi furat 3 pepeni verzi. Ulterior, CSJ a restituit acest dosar la rejudecare.

Coffee Time – chişinăuienii ştiu cui îi plătesc pentru cafea

O investigaţie cu impact a fost cea despre cum fraţii Dorin şi Lucian Chirtoacă făceau afaceri cu Primăria Chişinău prin intermediul mai multor companii deţinute de Lucian, prin intermediari. Dorin Chirtoacă, fiind primar, a semnat mai multe dispoziţii, cu titlu de excepţie, pentru o firmă care avea adresa juridică într-un apartament înregistrat pe numele soacrei lui Lucian. SRL-ul a împânzit oraşul cu gherete care comercializează cafea. ZdG a urmărit subiectul pe tot parcursul anului trecut, relatând ulterior cum acea firmă şi-a schimbat adresa, dar şi cum, în ciuda dezvăluirilor, business-ul de familie a continuat să se dezvolte.

Funcţionari cu salarii mici, dar cu imobile de milioane

În aprilie, am prins-o cu minciuna pe deputata Violeta Ivanov, cea care spunea că nici ea, nici fiica sa minoră, care şi-a etalat luxul pe o reţea de socializare, nu au casă. ZdG a găsit şi a arătat imobilul cu mai multe niveluri, pe care familia Ivanov deja îl ridicase.

În 2016, am continuat să scriem despre averile, unele dintre ele ascunse, ale judecătorilor şi procurorilor, am monitorizat candidaţii la funcţia de procuror general şi la cea de şef al Procuraturii Anticorupţie.

În iulie, am investigat cariera, averea şi dosarele gestionate de Adriana Beţişor, procurora care a reuşit cea mai răsunătoare condamnare din istoria justiţiei de la noi, cea a fostului premier, Vlad Filat. Am scris că, la nuntă, Beţişor a câştigat 1 milion de lei, iar în decembrie 2015, în timp ce gestiona dosare importante, părinţii procurorei, care locuiesc, de fapt, la ţară, au intrat în posesia unei case de milioane, aflată în construcţie, în Chişinău. Ulterior, Beţişor şi-a arătat intenţia de a acţiona ZdG în judecată, fiind nemulţumită de dezvăluirile aduse. Totodată, aceasta, deşi participă pe mai multe dosare, nu apare foarte des în „lumina reflectoarelor”, aşa cum făcea până la articolele din ZdG.

În preajma alegerilor prezidenţiale din toamna anului 2016, ZdG a publicat anchete despre averile şi integritatea tuturor candidaţilor la funcţia de preşedinte al R. Moldova, post adjudecat, după turul II de scrutin de către socialistul Igor Dodon.

Un milion de cititori pe www.zdg.md. Ce au citit?

În 2016, site-ul Ziarului de Gardă, www.zdg.md, a fost vizitat de peste un milion de utilizatori unici. Cei mai mulţi vizitatori din 2016 şi, totodată, din istoria site-ului nostru, au fost înregistraţi pe 14 noiembrie, a doua zi după turul doi al alegerilor prezidenţiale. Articolele preferate de cititorii noştri online au fost cele despre alegeri, despre averile politicienilor, ale judecătorilor şi procurorilor, dar şi reportajele pe subiecte sociale. Mai jos vă prezentăm topul celor mai citite 10 articole de pe zdg.md în 2016.

1.  Cel mai vizualizat material a fost cel intitulat „Dezmăţul Mitropolitului Vladimir, cel care-l susţine pe socialistul Dodon” în care ZdG publica poze noi cu viaţa de lux şi vacanţele scumpe de care se bucură Mitropolitul Vladimir, intrat din nou în atenţia presei după ce a implicat biserica în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016, anunţându-şi deschis susţinerea pentru candidatul pro-rus, Igor Dodon, pe care l-a numit, în faţa altarului, „domnul preşedinte Dodon”.

2.  Pe locul doi s-a clasat articolul despre judecătoarea Mihaela Gavriliţă-Grosu, cea care a condamnat-o pe Victoria Pruteanu, o tânără care creştea singură 5 copii, la 3 ani şi 8 luni de puşcărie, obligând poliţiştii s-o reţină chiar din sala de judecată, în faţa celor cinci copii minori. După acest articol şi o campanie a societăţii civile, tânăra a fost lăsată în arest la domiciliu.

3.  A urmat un articol scris încă în 2013, despre casa de milioane a lui Igor Dodon, pe atunci preşedintele Partidului Socialiştilor, ajuns între timp preşedintele R. Moldova. Scriam în 2013 că Dodon a împrumutat 1,5 milioane de lei de la Victoriabank, pe atunci controlată de Plahotniuc, procurându-şi o casă de lux în sectorul Buiucani. Dodon declara că a „procurat casa de la o rudă de-a mea care a investit în această construcţie, iar ulterior a rămas cu traiul în Italia”.

4.  În iulie 2016, o crimă produsă în raionul Cantemir, a îngrozit întreaga ţară. Valeriu, de cinci ani, Oleg, de trei ani, şi Ştefan, de numai un an şi câteva luni, au fost omorâţi de propriul lor tată. Articolul despre drama prin care trece acum mama celor trei copii a fost al patrulea cel mai citit articol de pe zdg.md.

5.  Materialul video în care rudele killerului Vitalie Proca şi ale lui David Davitean, una din persoanele reţinute în dosarul Gorbunţov, arată sms-urile pe care le-a primit de la Constantin Botnari, fost deputat, poreclit „borsetka”, cunoscut ca fiind unul din cei mai de încredere oameni ai lui Vladimir Plahotniuc, s-a clasat pe locul 5.

6.  Foarte căutat de cititori a fost şi articolul informativ despre cum se stabileşte pensia alimentară, cum procedăm dacă părintele obligat să plătească pensie alimentară nu are salariu şi venituri fixe şi cine şi cui ar trebui să plătească în urma unui divorţ.

7.  Al şaptelea în top a fost articolul despre cariera, averea şi dosarele Adrianei Beţişor, procurora care, la 30 de ani încă neîmpliniţi, a reuşit cea mai răsunătoare condamnare din istoria R. Moldova, cea a unui fost premier, dar a reusit să acumuleze şi averi.

8.  La alegerile prezidenţiale din această toamnă mii de cetăţeni moldoveni aflaţi peste hotarele ţării nu au putut vota din cauza unei prevederi care limita la 3000 numărul maxim de buletine ce pot fi distribuite unei secţii de vot. ZdG a scris că cel care a propus această limită este Valeriu Nemerenco, pretorul sectorului Buiucani şi fost deputat pe listele Partidului Liberal.

9.  O ştire postată în seara turului doi al alegerilor prezidenţiale, în care prezentam rezultatele de la secţia de votare din incinta Ambasadei R. Moldova în China, a fost a 9-a cea mai citită postare din 2016.

10.  Ultima în top 10 al celor mai vizualizate postări de pe zdg.md în 2016 a fost ştirea despre cele şase mii de buletine de vot care urmau să ajungă în Portugalia, dar care au fost pierdute de către compania aeriană, fiind recuperate abia a doua zi după alegeri.

„ZdG în satul tău”

Pe parcursul anului 2016 ZdG a mers în zeci de sate, vizitând sute de familii pentru a relata istoriile lor.

În aceste deplasări, reporterii au descoperit atitudinea pozitivă şi încrederea abonaţilor săi la Coropceni, raionul Teleneşti; Costeşti, r. Ialoveni; Pelivan, r. Orhei; Lozova, r. Străşeni; Colibași, r. Cahul şi în satul Bardar din r. Ialoveni. Acolo am cunoscut profesori care-şi împart bătrâneţea cu animalele de companie, în aşteptarea sunetului telefonic venit de departe, în fiecare dimineaţă de duminică. În cadrul campaniei am ascultat speranţele şi dezamăgirile trezite de politicieni. Am râs cu copii care se dădeau cu sania şi se bucurau de primul ger care le ciupea obrajii şi zăpada care scârţâia sub picioare. Ne-am alintat cu căldura caselor şi a sufletelor celor care ne-au deschis uşa şi ne-au primit. Am aflat istoria satelor şi legendele acelor locuri. Am muşcat din pâine caldă proaspăt scoasă din cuptorul familiei Plugaru. Am făcut zooterapia cu Şurik, Şrek şi Lola şi am ciufulit blăniţele animalelor exotice de acolo.

Şcoala ZdG

Chiar dacă reporterii ZdG au muncit mult şi au făcut articole foarte bune, fiecare a acceptat să înveţe lucruri noi, deoarece profesia de jurnalist este în permanentă dezvoltare. Reporterii ZdG au participat pe parcursul acestui an la traininguri privind jurnalismul de date, de investigaţie, de mediu, pentru drepturile omului, de dezvoltare a presei, de digitalizare, de IT, de securitate regională. Cursurile au fost organizate de organizaţii reputate din Republica Moldova şi din străinătate şi s-au desfăşurat la Chişinău, dar şi la Bucureşti, Craiova, Bruxelles, Praga, Helsinki, Kiev.

Reporterii ZdG au întreprins şi un şir de deplasări în străinătate, pentru a documenta subiecte de interes public pentru cititorii săi. În urma deplasării la Bucureşti reporterii ZdG au adus cel mai complex reportaj despre Agenţia Naţională de Integritate din România, anterior aducând şi primul reportaj video despre activitatea DNA, şi primul interviu pentru presa din Moldova cu şefa acestei instituţii Laura Codruţa Covesi. O altă echipă a ZdG a vizitat Georgia, documentând reformele anti-corupţie ireversibile care s-au produs în această ţară şi lecţiile care ar fi de învăţat pentru Moldova. De asemenea, reporterii ZdG au avut deplasări la Helsinki, Finlanda; Kiev, Ucraina; Praga, Cehia; Bruxelles, Belgia; Novy Sacz şi Varşovia, Polonia; Amsterdam, Olanda de unde au adus materiale jurnalistice sau experienţe şi cunoştinţe care au fost utilizate în cadrul activităţilor profesionale.

În acelaşi timp, redacţia ZdG a deschis uşa pentru studenţi şi reporteri începători, oferindu-le posibilitatea să facă stagieri şi să înveţe tot ce se poate din redacţia noastră: jurnalism de investigaţie, jurnalism print în limbile română şi rusă, jurnalism video, multimedia, jurnalism pentru drepturile omului. Cel puţin 15 tineri au petrecut stagii profesionale în cadrul ZdG pe parcursul anului.

Totodată, redacţia ZdG ţine relaţii bune cu facultăţile de jurnalism din Republica Moldova. Pe parcursul anului reporteri ai ZdG au ţinut prelegeri şi au avut întâlniri cu studenţii de la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, Facultatea de Jurnalism a Universităţii de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Comrat.

Premii pentru investigaţii şi respectarea drepturilor omului

Pe parcursul anului 2016 ZdG şi reporterii săi au fost apreciaţi pentru muncă profesionistă de calitate şi au luat mai multe premii.

  • Ziarul de Gardă a primit „Premiul Special al API” instituit în semn de apreciere a meritelor redacţiei în promovarea jurnalismului de investigaţie.
  • Paginii web a ZdG, www.zdg.md, i-a fost conferit premiul ”Cea mai bună pagină web” în cadrul premiilor anuale conferite de Asociaţia Presei Independente.
  • Premiul pentru cea mai bună investigaţie jurnalistică în cadrul Concursului anti-corupţie al UNDP, a fost acordat lui Victor Moşneag pentru investigaţia „Fraţii Chirtoacă, afaceri de excepţie cu primăria”.
  • Premiul special al preşedintelui Asociaţiei Presei Independente „Curaj + Demnitate = Reputaţie” a fost oferit de asemenea lui Victor Mosneag.
  • Premiul întâi la categoria „Promovarea drepturilor omului în mass- media din Moldova”, a fost conferit reporterei ZdG, Olga Bulat.
  • Locul II la categoria „Cea mai bună investigaţie jurnalistică”, în cadrul premiilor API a fost conferit lui Anatolie Eşanu, iar locul II la cel mai bun reporter din cadrul API a revenit Tatianei Beghiu.

Finanţări

Ziarul de Gardă nu ar fi existat niciodată fără abonaţi, pur şi simplu nu ar fi avut sens toată această muncă. Pe parcursul anului 2016 ZdG a fost distribuit în toate raioanele Republicii Moldova, în peste 6500 de exemplare. La începutul anului 2017 avem un tiraj şi mai mare, pentru că avem mai mulţi abonaţi. Primul număr din acest an are un tiraj de 7500 de exemplare. Redacţia este recunoscătoare tuturor abonaţilor săi şi persoanelor care procură ZdG la chioscuri, pentru încredere şi devotament. Cititorii ZdG sunt şi finanţatorii parţiali ai acestui ziar.

Deoarece jurnalismul de investigaţie este cel mai complicat, dar şi mai costisitor gen de jurnalism, Ziarul de Gardă a depus solicitări de susţinere financiară la organizaţii internaţionale, care susţin dezvoltarea presei independente, a democraţiei, transparenţei şi sprijină activităţi pentru respectarea drepturilor omului. Pe parcursul anului 2016 ZdG a implementat proiecte susţinute financiar de către:

  • Departamentul pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni, România;
  • Freedom House, SUA;
  • Free Press Unlimited, Olanda;
  • Ambasada SUA la Chişinău;
  • Ambasada Olandei la Bucureşti;
  • De asemenea, în colaborare cu Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, ZdG a fost partener la implementarea activităţilor unor proiecte implementate de IREX Europe; FHI Moldova.

Planuri pentru 2017

Vom continua să facem investigaţii jurnalistice despre corupţie, spălări de bani, abuzuri în funcţii publice, ineficienţa organelor de drept. Vom monitoriza de aproape cum sunt cheltuiţi banii publici şi alte resurse care aparţin cetăţenilor şi sunt administrate de miniştri, parlamentari şi alte persoane publice. Vom edita, tipări şi distribui în continuare Ziarul de Gardă în limbile română şi rusă, vom menţine şi vom dezvolta paginile web www.zdg.md şi www.zdg.md/ru, vom vizita diverse localităţi ale R. Moldova şi vom comunica cu cât mai mulţi oameni, vom învăţa să facem jurnalism mai bun şi mai eficient.