Principală  —  Ştiri  —  Social   —   [Foto-Reportaj] „Au fost deportați toți…

[Foto-Reportaj] „Au fost deportați toți intelectualii și oamenii care munceau din greu. Ne-au declarat drept dușmani ai poporului…”

Foștii deportați și rudele acestora au venit luni, 6 iulie, la Monumentul victimelor deportărilor regimului comunist, pentru a comemora cel de-al doilea val de deportari, din 1949. Cu 66 de ani în urmă, în zilele de 5-7 iulie 1949, au fost deportați peste 35.000 de oameni au fost siliți să-și lase gospodăriile și să ati sa-si lase gospodariile.

Dorin Chirtoacă, primarul general al municipiului Chișinău, a susținut că deportații încă nu au fost echivalați în drepturi cu veteranii de război, ceea ce el consideră că e necesar. În acest sens, edilul a cerut să fie creat un grup reprezentativ pentru a putea discuta despre problemele deportaților și ce urmează să se mai întreprindă.

„Au fost deportați toți intelectualii și oamenii care munceau din greu. Ne-au declarat drept dușmani ai poporului și ne-au dus departe de casele și familiile noastre. Regimul comunist ne-a despărțit familiile și ne-a rup de tradițiile și limba noastră”, a declarat Svetlana Torontei.

Potrivit datelor oficiale, 11.000 de familii din Basarabia au fost deportate.