Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (FOTO) Părinții protestează în fața…

(FOTO) Părinții protestează în fața unui „minister periculos copiilor”

Părinții sunt împotriva vacanțelor de vară în grădinițe. Un grup de părinți a protestat astăzi în fața Guvernului pentru a cere Ministerului Educației să anuleze prevederea prin care toate instituțiile de educație timpurie din țară își vor sista activitatea pentru 42 de zile în periada de vară. Mamele au mers la protest însoțiti de copii  cu mesajul „Ministerul Educației este un minister periculos pentru copii”.

„Fiind părinți, mai cu seamă în Chișinău, angajați în câmpul muncii, suntem nedumeriți cum poate exista vacanță de 42 de zile, când un angajat poate pe timp de vară își poate lua concediu doar pentru 14 zile. Am ajuns la etapa când am obținut confirmarea de la Minister că această prevedere există. Am depus o petție online la sfârșitul lunii decembrie în care am solicitat anularea acestei prevederi, demararea audierilor publice, a discuțiilor cu părinții. În rezultat am primit doar un răspuns formal cu șapte argumente, printre care: această vacanță ar duce la responsabilizarea părinților. Unul dintre cele mai aberante argumente în situația când părinții nu-și pot, pur și simplu, permite să stea 42 de zile acasă”, a declarat Ala Revenco, fondatoarea „Grupului Părinților Solidari.

La22 martie, după mai bine de opt luni în care numeroși părinți au protestat și au scris petiții către autorități, Ministerul Educației (ME) a acceptat să facă public Regulamentul-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie, cel care prevede sistarea pentru 42 de zile în perioada de vară a activității grădinițelor, și a îndemnat părinții să înainteze propuneri pentru optimizarea acestuia. Se întâmplă după ce ME a distribuit deja pe întreg teritoriul țării o circulară prin care cere grădinițelor să stabilească perioada în care instituția își va închide ușile, chiar dacă varianta finală a documentului care instituie vacanțe nu a fost văzută de nimeni.

Regulamentul-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie a fost aprobat de Consiliul ME încă la 22 martie 2016, iar ulterior a fost trimis spre avizare către Ministerul Justiției (MJ). Cel din urmă a propus unele modificarea unor prevederi care contraveneau normelor de etică legislativă și l-a remis Ministerului Educației la 12 iulie 2016, susține Rodion Guștiuc, șeful servicului de presă al MJ. De atunci și până în prezent „Grupul părinților solidari” a cerut în repetate rânduri anularea vacanțelor, dar și publicarea Regulamentului. În timp ce părinții explică autorităților că nu-și pot permite concediu de 42 de zile, Ministerul le ripostează că frecvența copiilor în perioada de vară este redusă, dar și că angajații din instituțiile de educație timpurie „au și ei copii pe care vor să-i ducă la mare sau la munte”.

„Părinții să învețe să comunice cu copiii”

„În primul rând avem o criză extraordinară de cadre didactice, iar în al doilea rând, trebuie să meargă și angajații în concediu în perioada de vară. Dar dacă pleacă un bucătar? Noi avem câte un singur bucătar în majoritatea cazurilor, iar dacă acesta pleacă, cu siguranță grădinița se închide. Dar el trebuie să plece odată în an! Decât să plece la mijlocul lui ianuarie sau octombrie, mai bine vara să meargă, când copiii nu au activități, când părinții pot merge unul și apoi altul în vacanță. Acum avem o situație cu semne de întrebare la Grădinița nr. 96 unde este doar un singur bucătar și acela a depus cerere de demisie. Mă tem să nu începem de astăzi vacanța, dacă nu vine altcineva să lucreze”, a explicat problema Viorica Pelivan, specialist principal în Direcția management preșcolar a Direcției Generale Educație, Tineret și Sport.

Aceasta spune că drept soluție s-a convenit ca instituțiile preșcolare care se află în același sector să meargă în vacanță pe rând, astfel încât copiii să poată frecventa grădinița din apropiere. Aceasta a recunoscut că grădinițele vecine nu vor putea accepta decât maximum 20 de copii, dar că altă soluție nu există. În același timp, Ala Revenco, fondatoarea „Grupului părinților solidari”, susține că în multe cazuri părinții nu sunt informați despre această alternativă.

„Dar ce o să facă părinții când copii o să meargă în clasele primare? Zece zile de tabără și în rest? Să se învețe părinții să comunice cu copiii lor pe perioada de vară, că nu vor să comunice. Măcar atunci o să aibă o perioadă de 42 de zile să se vadă unul pe altul la față și să comunice. Sunt situații oribile în unele grădinițe. Copii nu știu să se comporte, iar părinții sunt absolut indiferenți de ceea ce se întâmplă. Dar educatorii când să mai plece în concediu dată tot anul lucrează în două schimburi și fără dădacă?”, se întreabă Viorica Pelivan care afirmă că drept răspuns la protestele organizate de părinți angajații grădinițelor pot ieși proteste pe parcursul anului. Aceasta aduce drept exemplu situația din România, unde instituțiile de învățământ preșcolar își sistează activitatea între 15 iunie și 15 septembrie.

Este dreptul educatorilor la concediu

Sergiu Boghean, șef de cabinet la ME, susține că instituirea a 42 de zile de vacanță reprezintă un drept al cadrelor didactice la concediul anual, care până în prezent era încălcat.

Directoarea grădiniței din Nicoreni, Drochia, spune că niciodată până acum cele două grădinițe din localitate nu și-au sistat activitatea vara, de aceea părerile părinților s-au împărțit la acest subiect. Directoarea mai precizează că ambele grădinițe urmează să meargă în vacanță de la 1 iulie până la15 august, conform informațiilor primite de la autorități. Margarita Ivanova, șefa grădiniței din Grădinița, Căușeni, afirmă că, de fapt, în localitățile rurale, anume vara frecvența copiilor este mai mare, deoarece părinții merg la muncă în câmp.

La insistența părinților, referitor la revederea termenului fix de 42 de zile, la instituirea obligației ca directorul grădiniței să consulte cu părinții, cu cel puțin 5 luni înainte, durata și perioada vacanței de vară, la consultarea repetată a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei privind durata vacanței de vară, Ministerul a oferit publicat pe pagina sa oficială textul Regulamentului și a oferit spațiu de 15 de zile părinților pentru a propune modificări.

Foto: privesc.eu