Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (FOTO) NATO se mută. Cum…

(FOTO) NATO se mută. Cum arată noul sediu?

La 19 martie 2018, NATO a început ultima parte a mutării sale la noul sediu de la Bruxelles. Astfel, în următoarele 12 săptămâni, circa 4000 de persoane – personal civil și militar NATO, precum și 29 delegații naționale, vor fi transferate la noile  birouri.

„Ne mutăm într-o clădire de nouă și ecologică, care este o casă potrivită pentru Alianță în secolul 21″, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Mutarea Alianței la noua sa locuință permanentă este demult așteptată, sediul NATO nu s-a schimbat din 1967.

„Vechea clădire este supraaglomerată și necesită întreținere constantă și costisitoare.  Cu peste 254.000 de metri pătrați de spațiu, noile birouri reunesc națiuni aliate, împreună cu personalul civil și militar al NATO. Clădirea a fost concepută astfel încât să semene cu degetele interconectate, care simbolizează unitatea și cooperarea NATO”, menționează instituția.

Noul sediu NATO central este o „clădire verde”, care se așteaptă să fie cu 30% mai eficientă din punct de vedere energetic. Ferestrele sale beneficiază maxim de lumina naturală, ceea ce va reduce consumul de energie electrică. Sistemul de încălzire și răcire geotermală utilizează temperatura constantă sub suprafața solului pentru a încălzi clădirea în timpul iernii și pentru a o răci în timpul verii. NATO va rămâne pe deplin operațional pe toată durata mutării.

Amintim că, după mai multe amânări, la sfârșitul anului trecut, la Chișinău, a avut loc inaugurarea Oficiului de Legătură al NATO în R. Moldova. La eveniment au fost prezente șefa Oficiului de Legătură NATO în R. Moldova, Kristina Baleišytė  și secretarul General Adjunct NATO, Rose E. Gottemoeller. 

Anterior, într-un interviu pentru ZdG, șefa Oficiului de Legătură NATO în R. Moldova a declarat: 

„R. Moldova este un partener apropiat de NATO. Dialogul nostru politic este semnificativ, iar partea practică a cooperării este, de asemenea, foarte robustă. Sunt în vigoare toate instrumentele de parteneriat necesare, precum şi priorităţile de cooperare convenite de comun acord. NATO şi Moldova – ambele – trebuie să contribuie la realizarea obiectivelor convenite, prin angajarea continuă, alocarea resurselor financiare şi umane necesare şi o muncă efectivă”.

În același context, Baleisyte a subliniat că cooperarea NATO cu R. Moldova este întotdeauna determinată de cerere – „ceea ce înseamnă că toate iniţiativele şi proiectele pe care le susţinem în Moldova sunt solicitate de partea moldovenească. Responsabilitatea locală este esenţială pentru implementarea cu succes a oricărei iniţiative”.

Biroul de legătură NATO reprezintă un oficiu diplomatic și civil, unde activează diplomați, unul dintre care dintr-o țară membră NATO, iar marea majoritate a angajaţilor –  cetăţeni moldoveni. NATO este o alianță politico-militară defensivă, cu 29 de state democratice și multe țări partenere pe tot globul, care au scopul să mențină securitatea statelor și popoarelor lor.

Sursa foto: Marc Detiffe/NATO