Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (Foto) Cea mai energo-eficientă clădire…

(Foto) Cea mai energo-eficientă clădire publică din Moldova, construită din banii Germaniei

Cea mai energo-eficientă clădire publică din Moldova a fost inaugurată în oraşul Călăraşi. Grădiniţa DoReMicii a fost proiectată şi construită după standarde germane de eficienţă energetică, cu susţinerea financiară şi asistenţa tehnică din partea Republicii Federale Germania, acordată prin intermediul Băncii pentru dezvoltare KfW, în cadrul proiectului „Infrastructură socială şi eficienţă energetică”, implementat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova.

Având o suprafaţă de 1100 metri pătraţi, instituţia va găzdui circa 100 de copii, iar costul de întreţinere pentru iluminare, încălzire şi răcire vor fi identice cu cele pentru un apartament cu 3 odăi, circa 2000 – 2500 de lei pe lună.

Ambasadoarea Republicii Federale Germania în RM, Ulrike Knotz, a ținut să mulțumească Băncii germane KfW și Fondului de Investiții Sociale din Moldova pentru că au facilitat apariția acestei grădinițe. „Au trecut peste 14 luni de când eu și prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, am pus piatra de temelie pentru această construcție. Mă bucur foarte mult că putem sărbători împreună și darea ei în exploatare. Este uimitor cât de rapid a fost ridicat acest edificiu, împreună cu toate particularitățile sale. Clădirea trebuie să servească nu doar drept model de construcție a viitorului, în care economia energiei este pe primul loc, ci și drept un loc unde circa 100 de copii din Călărași se pot juca și învăța zilnic în voie bună.

Mersul acestei construcții a fost monitorizat de către inginerii și specialiști germani din domeniul eficienței energetice. Sper că acest lucru va influența pozitiv bugetul autorităților locale și că orașul Călărași va avea mulți turiști, care vor dori să se informeze despre această nouă atracție de pionierat. Privitor la cheltuielile de construcție în valoare de 1,15 milioane de euro, Republica Federală Germania și-a asumat din acestea mult peste 1 milion de euro, bani nerambursabili. În următorii ani KfW va investi resurse financiare importante în mai multe proiecte de anvergură în Călărași”, a spus Ulrike Knotz.

Suma totală a investiţiilor în instituţia de tip casă pasivă din Călăraşi este de 1.043.466 Euro, integral finanţată din grantul oferit de Guvernul Republicii Federale Germania, prin Banca germană pentru dezvoltare KfW. Contribuţia Primăriei or. Călăraşi constituie 600.000 de lei (pentru proiectare şi mobilier), iar contribuţia Fondului de Eficiență Energetică – 908.800 lei (pentru echipament electronic şi bucătărie).

Directorul FISM, Mircea Eșanu: „Grădiniţa este cea mai eficientă energetic clădire din țara noastră. Astfel de clădiri certificate pasiv nu există nici în România și nici în Ucraina. Noi suntem primii în regiune care am construit o instituție publică nerezidențială, care întrunește aceste standarde înalte germane. Mai presus de toate, e important că ea va servi pentru cei 100 de copii care, în câteva săptămâni, vor intra în această grădiniță, o generație de copii, care vor învăța să cruțe planeta, să consume eficient energia. Acestea sunt tendințele globale din care noi putem învăța. Un element extrem de frumos este că toate lucrările, inclusiv proiectările, au fost făcute de companii naționale, cu suportul permanent al experților germani. Noi am învățat și suntem gata să replicăm această experiență în alte localități din ţara noastră”.