Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Autobuzele din PMAN vor…

FOTO Autobuzele din PMAN vor intra în posesia municipalității. Primăria a semnat contractul de circa 80 mln lei

Sursa: facebook.com/morozancic

Primăria municipiului Chişinău informează că astăzi, 20 februarie, a fost semnat contractul de achiziționare a celor 31 de autobuze marca „ISUZU”, după ce compania „Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd” a câștigat licitația de circa 80 milioane de lei. Astfel, 25 de autobuze urmează să ajungă în proprietatea Parcului Urban de Autobuze în doar două săptămâni, iar celelalte șase vor fi livrate în următoarele 60 de zile. Mai exact, cele 25 de autobuze expuse în PMAN vor intra în posesia municipalității, iar restul urmează a fi livrate din Turcia.

Potrivit directorului interimar al Parcului urban de autobuze, Vitalie Copaci, autobuzele sunt noi, anul producerii fiind 2017 – 2018. Fostul primar Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de Facebook imagini video cu autobuzele expuse în PMAN și susține că acestea au fost procurate la mâna a doua, mai ales că unul dintre autobuze are un geam stricat.

Vitalie Copaci respinge însă acuzațiile aduse de Chirtoacă: „Este și certificat de la compania ISUZU care confirmă că autobuzele sunt noi. Când autobuzele au fost transportate din Turcia spre Chișinău, un geam a fost stricat în drum”.

Contractul în valoare de 78 mil. lei au fost încheiat între Î.M. „Parcul Urban de Autobuze” (PUA) și dealerul oficial al Uzinei producătoare de autobuze „ISUZU” din Turcia, Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri Ltd. Conform documentului, municipalitatea va face achitarea pentru autobuze, timp de 30 de zile după livrarea unităților de transport.

Foto: Facebook/Dorin Chirtoacă

La doar cinci zile după ce Primăria mun. Chișinău a anunțat firma care a câștigat licitația pentru furnizarea a 31 de autobuze, „Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd” din Ciprul de Nord, 25 de autobeze au fost deja aduse în Chișinău. Operativitatea a fost precedată de acuzațiile aduse de compania care a oferit cel mai bun preț în cadrul concursului public, „BMC Truck & Bus”, dar care a fost descalificată.

La 11 februarie primarul interimar, Ruslan Codreanu, a anunțat că licitația a fost câștigată de „Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri” LTD, chiar dacă a oferit cel mai mare preţ, în timp ce ferta companiei „BMC Truck & Bus” din Bucureşti a fost declarată „neconformă” de către comisia de concurs.

La câteva zile după anunțarea rezultatelor, compania „BMC Truck & Bus” a făcut publică o reacție oficială în care precizează că a fost descalificată nefondat, deși a înaintat o ofertă mai bună. Compania păgubaşă, a încercat și anterior să obţină dreptul de a livra autobuze în Chişinău, dar nu i-a reușit.

În reacția oficială, „BMC Truck & Bus” precizează că în cadrul licitației au propus autobuze mai ieftine cu aproximativ 7 000 de euro pentru o unitate, în comparație cu autobuzele propuse de compania câștigătoare. Totodată, autobuzele marca BMC au un termen de garanție mai mare decât cele oferite de „Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri” LTD.

Totodată, „BMC Truck & Bus” declară că nu va mai participa la nicio licitație în R. Moldova, pentru că aici „lucrurile nu merg cum trebuie”. Primăria Chișinău nu a venit până în prezent cu o reacție oficială.

Primarul interimar susține însă contrariul: „Licitația nu a fost bazată pe prețul cel mai mici. Criteriul a fost preț – calitate”.

Totodată, Codreanu susține că agentul economic desemnat câștigător a oferit o garanție de doi ani pentru autobuze. Această garanție este oferită pentru toate componentele unităților de transport, dar și pentru consumabile.

„Celălalt ofertant a oferit garanție de doi ani de zile, dar la componentele de bază a oferit garanție de șase luni”, a adăugat Codreanu.

Primarul interimar a mai precizat că „BMC Truck & Bus” din Bucureşti, care nu a fost desemnată câștigătoare, poate depune o contestație în cazul în care nu este de acord cu rezultatul licitației.

Conform Mold-Street, compania care a câştigat licitaţia, „Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri” LTD, are fondatori de origine turcă, dar e înregistrată în regiunea separatistă Ciprul de Nord, mai exact într-o zonă economică liberă din portul Famagusta. Compania respectivă are doi asociaţi – Kazim Erarslan (cota de 99%) şi Mehmet Gultekin (1%), iar domeniul de activitate nu este transportul public sau producerea de autobuze, ci produse software şi programare, după cum e precizat şi în documentele anexate la ofertă.

Totodată, numele asociatului şi managerului, Kazim Erarslan, coincide cu cel al fondatorului „Paynet Services” SRL din R. Moldova, companie ce deţine licența Băncii Naționale pentru activitatea de emitere a monedei electronice şi prestează servicii plăţi online.

Contactați de ZdG, reprezentanții companiei ISUZU din Turcia, au declarat că „Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri” LTD nu este distribuitorul oficial al companiei lor în R. Moldova, ci entitate cu care Anadolu Isuzu cooperează pe diferite pieți din lume.