Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Fosta ambasadoare a R. Moldova…

Fosta ambasadoare a R. Moldova în SUA și-a declarat averea. Ce cumpărături a făcut anul trecut

Fosta ambasadoare a R. Moldova în SUA, Cristina Balan, a depus astăzi, 6 august, declarația de avere și interese personale pentru anul 2019, după ce a demisionat din funcția respectivă în luna iunie, la scurt timp de la retragerea Partidului Democrat în opoziție.

Cristina Balan alături de soțul său, Radu Balan

Cristina Balan declară că pe parcursul anului 2019 a ridicat un salariu de aproape 133 de mii de lei, la care se mai adaugă o indemnizație de peste 30 de mii de dolari. Soțul fostei ambasadoare, Radu Balan, a vărsat în bugetul familiei un salariu cumulativ de 53 de mii de lei de la companiile „Infosuport” SRL (publicitate), „Identic Studio” SRL (activități foto) și „Nebuloasa” SRL (consultanță), la care acesta și soția sa dețin acțiuni și cote părți

Fosta ambasadoare indică în declarația sa de avere că în 2018 familia sa a achiziționat un apartament de 70 m2, dar și un automobil de model Porsche, fabricat în 2011, a cărui valoare declarată este de circa 788 de mii de lei.

În declarația de avere și interese personale a Cristinei Balan au mai fost trecute încă patru apartamente, unul dintre care cu o suprafață de 232 m2. La averea familiei se mai adaugă și un automobil de model Mercedes SLK200, procurat în 2017 cu 10 mii de euro.

Propusă în funcția de ambasadoare de către Vladimir Plahotniuc, Cristina Balan a demisionat în iunie 2019, la scurt timp după ce PDM a anunțat că se retrage în opoziție. Totodată, Balan a renunțat la funcția de ambasadoare în SUA la doar câteva zile distanță după ce ministrul de Externe Nicu Popescu a rechemat-o la Chișinău pentru consultări.

Înante de a reprezenta interesele R. Moldova în SUA, Cristina Balan a ocupat funcția de vicepreședintă a PDM, responsabilă pentru relații internaţionale şi diplomaţie de partid. Ea este economist şi deţine o diplomă în management din partea Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.