Flashmob organizat de Tinerii DA: ați privatizat spațiul public

Tinerii Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” au organizat astăzi, 12 octombrie, un flash-mob în fața clădirii Global Business Center (GBC), despre care se cunoaște că aparține liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Tinerii DA au scandat: „Ați privatizat spațiul public”, „Liberatate presei”. Flash-mob-ul a fost organizat în contextul cazului de ieri, când două jurnaliste ZdG, care filmau un reportaj pe o stradă din apropierea edificiului GBC, au fost somate de angajații serviciului de securitate al GBC să părăsească acea zonă și să-și caute un alt loc pentru filmări, motivând că edificiul ar fi o proprietate privată. Jurnalistele au fost amenințate că vor avea probleme dacă imaginile foto sau video vor fi făcute publice.

„Coordonatorul R. Moldova încalcă flagrant drepturile cetățenilor, încalcă libertatea presei. Noi, Tinerii DA suntem solidari cu presa independentă. Considerăm că dacă nu vom acționa acum și presa nu se va solidariza, asemenea cazuri se vor repeta. În condințiile actuale nu ai dreptul nici măcar să fotografiezi în spațiul public. Ei privatizează spațiul public, se cred intangibili, mai presus de lege… Dar vrem să le amintim că orice cetățean are dreptul să filmeze, fotografieze atâta timp cât se află în spațiul public”, susțin Tinerii DA.

Amintim că tot astăzi, mai multe ONG-uri de media au cerut Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să investigheze acest caz și să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au împiedicat jurnalistele ZdG să filmeze în spațiul din apropierea clădirii GBC. „Solicităm MAI să aducă la cunoștința publicului măsurile luate față de cei care au provocat acest incident, precum și despre rezultatele acțiunilor întreprinse. Cerem autorităților legale ale R. Moldova să asigure respectarea drepturilor și securitatea reporterilor, inclusiv în preajma clădirilor care aparțin oamenilor politici sau de afaceri”, se arată în declarația semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice APEL, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Telejurnaliștilor Independenți și Centrul „Acces-Info”.

Totodată, ZdG anunță toți susținătorii că luni, 16 octombrie 2017, la ora 12.00 reporterii ZdG, alți reporteri și reprezentanți ai societății civile, dar și susținători ai libertății de expresie și ai liberului acces la informație, se adună la un flash-mob pe bulevardul Cantemir din Chișinău.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Efim

    Platforma DA a decazut atit de mult incit deja nu-i in stare sa mai organizeze proteste mari, si fac doar flash-moburi din astea micute )))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *