Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Festivalul Voluntarilor 2015 i-a premiat…

Festivalul Voluntarilor 2015 i-a premiat pe cei mai activi

Festivalul Voluntarilor 2015 a acordat premii la 11 categorii celor mai activi voluntari naționali și internaționali, coordonatori de voluntari, ONG-uri, dar a desemnat și Ambasadorii Voluntariatului.

Aflat la a XIII-ea ediție, Festivalul Voluntarilor a recunoscut meritele voluntarilor din întreaga țară. Voluntarii care pe parcursul întregului an au contribuit la dezvoltarea comunităților, i-au sprijinit pe cei care au nevoie de ajutor, fără o remunerare financiară, au fost răsplătiți cu recunoștința publicului.

Veniți la eveniment, oficialii au înmânat voluntarilor premiile și le-au mulțumit pentru sprijinul necondiționat în folosul comunităților.

„Voluntarii fac ceea ce nu reușesc autoritățile”, a menționat Andrei Spînu, viceministrul Tineretului și Sportului.

La rândul său, Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a spus: „Dacă voluntarii vor ajunge la conducere, totul va fi mult mai bine. Vom avea mai puțină corupție și mai multe realizări. Mă închin în fața voastră! Vă sunt recunoscător”.

„Empatia – cea mai mare valoare a voluntarului”, a remarcat la rândul său Natalia Cojohari, reprezentantul UNFPA, Fondul pentru Populație al ONU.

„Participarea nu înseamnă doar oportunitatea de a ridica premii, ci posibilitatea de a împărtași experiență pozitivă cu societatea. Doar așa putem aduce schimbări și crea o generație mai puternică”, a spus Victoria Morozov, promotor al Festivalul Voluntarilor.

Ca în fiecare an, publicul și juriul și-au ales Ambasadorii Voluntariatului. Persoana publică Philip Batson, Ambasadorul Marii Britanii în R. Moldova a devenit Ambasador al Voluntariatului la nivel național. Dânsul nu a putut fi prezent la eveniment pentru că a fost implicat in acea zi împreună cu toată echipa ambasadei la o acțiune de voluntariat. Iustina Armașu s-a ales cu acest titlu, acordat prin vot public, astfel devenind Ambasadorul Voluntariatului la nivel local.

– Cristina Morcov, o tânără din Ungheni implicată în multiple activități, a fost desemnată cea mai activă voluntară.

– Maria Cunichevici s-a plasat pe locul II. Aceasta este originară din Bălți și a participat în multe proiecte, precum: Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, training-uri, activități de sensibilizare, culturale, de dezvoltare personală ș.a.

– Elena Bîrcă s-a plasat pe locul III. Tânăra din Costești, raionul Ialoveni, s-a implicat în peste 26 de activități de voluntariat în acest an – proiectul „ALBUM – satul meu într-un album”, evenimente de caritate, Forumul de Iarnă al tinerilor cu genericul „Tinerii ialovenieni promovează cetățenia activă și intelegentă”, ș.a.

– Ciorici Grigore este cel mai activ jurnalist care a promovat voluntariatul pe parcursul anului 2015. Articolele lui pot fi găsite în ziarul Deșteptarea, din Nisporeni, acolo unde și-a publicat materiale despre activitățile de voluntariat desfășurate de organizațiile din raion.

– Tatiana Colesnic s-a plasat pe locul I pentru promovarea voluntariatului prin intermediul multimedia – FOTO, iar Eugeniu Graur a ocupat poziția a doua în cadrul aceleeași categorii.

– Roman Gațcan a obținut locul I la categoria „Voluntariatul promovat prin intermediul multimedia: video”, fiind plasat pe locul 1 în această categorie, iar Camelia Brăiescu pe locul II.

Și autorii Debate Academy s-au ales cu un premiu la categoria cel mai bun proiect de voluntariat realizat în mediul urban. Prin campania „Spune DA dezbaterilor” în întreaga țară a fost constituită o comunitate de participanți activi la dezbateri.

„Fiecare dintre voi are câte un vis. Al nostru a fost să construim în Republica Moldova o societate de debateri”, a remarcat Emil Chichioi, fondatorul Debate Academy. La categoria rural, premiul a mers la un grup de tineri din Puhoi, Ialoveni, autorii OK English Club. Tinerii și-au propus să-i ajute pe elevii din comunitate limbă engleză. Printre beneficiari sunt și elevi cu cerințe speciale.

Cel mai bun proiect realizat la nivel rural este OK English Club. Scopul clubului este să îmbunătăţească nivelul de limbă engleză a 25 de elevi, dintre care 5 cu Cerințe Educaționale Speciale din Liceul Teoretic Puhoi, Ialoveni cu vîrsta cuprinsă între 10-15 ani. Acesta a fost realizat prin intermediul jocurilor, desenelor, filmelor, lecţiilor de engleză, prezentărilor, ș.a.

Orașul Meu a fost desemnat drept cel mai activ grup de inițiativă urban în cadrul celei de-a XIII-ea ediții a Festivalului Voluntarilor. Evenimentul a reunit cei mai activi voluntari, care pe parcursul întregului an au schimbat au muncit pentru folosul comunității absolut gratuit.

La aceeași categorie, pentru regiunile rurale, au fost premiați un grup de tineri din Răzeni. Aceștia activează în domeniul educației, culturii și activismului civic, iar printre acțiunile acestora se regăsesc ,,Salvează parcul – scrie viitorul!”, atelier de lucru manual – meditații după ore la Centrul de Resurse pentru Tineri, Caravana de Crăciun, proiectul ecologic ,,Sădim un copac – salvăm viitorul”, Echipa Verde in acțiune, Clubul Tinerilor Intelectuali, Plantarea unei alei de tei la intrarea în sat.

„Ar fi impardonabil să nu aduc mulțimiri celor ce sunt solitari cu noi și mă bucur că, necătând la particularitățile politice, noi am reușit să demonstrăm că suntem o familie”, a spus Liviu Moraru, deținătorul premiului ”Cel Mai Activ Coordonator de Voluntari”. El face parte din organizația ”Arta Revoluționării și Transformării Ideilor” și a desfășurat în anul curent proiecte ca ”Eficiența Energetică pentru prevenirea Schimbărilor Climatice”, ”Femeia în Politică”, ”Brain Universe”, Proiectul MoldaVis, ”O Moldovă de Vis”, campanii de salubrizare și consemnarea zilelor internaționale a păsărilor.

Calmîș Elena s-a plasat pe locul 2. Ea este coordonator al Consiliul Local al Tinerilor Pănăşeşti și pe parcursul anului a fost implicată în activitățile organizației, precum activități de salubrizare, ateliere de lucru privind scrierea proiectelor, organizarea festivalului pentru copii, stimularea participării active a tinerilor și femeilor în campania electorală, training-uri, cafenele publice, consilierea în implementarea proiectelor comunitare, ș.a.

Pe locul 3 s-a plasat Silvia Mudrea, care activează în cadrul Centrului de Tineret Orhei și în acest an a coordonat 24 de activități în cadrul centrului, unde au fost implicați peste 150 de voluntari participanți sau organizatori. Printre activități se numără Fondul pentru Tineri, activități de fundraising, training-uri, programe de asistență pentru consiliile de tineret, Forumul Tinerilor activi din Orhei,ș.a.

Cel mai activ voluntar străin a fost desemnat Steven Mantani, de la Corpul Păcii în Moldova. ”Voluntariatul m-a ajutat să învăț mai ușor limba, să gust mâncarea tradițională și să cunosc multă lume bună în Moldova”, a spus Steven Montani. El este voluntar al Corpului Păcii din Republica Moldova, implicat foarte activ pe parcursul anului 2015 în activități de voluntariat în cadrul Centrului de Tineret Orhei, în programul activeEco, Diamond Challenge Moldova, GLOW/TOBE Moldova și Wave Week Moldova.

Evenimentul este organizat anual, cu prilejul Zilei Internaţionale a Voluntarului. Ediția a XIII-a a fost organizată de Asociația „Serviciu pentru Pace”, cu suportul Ministerului Tineretului şi Sportului, a Coaliţiei pentru promovarea legii și activităților de voluntariat și a Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport a Municipiului Chişinău.