Principală  —  IMPORTANTE   —   Ultimă oră: PG confirmă că…

Ultimă oră: PG confirmă că Plahotniuc este în Turcia și cere extrădarea acestuia

Procuratura Generală anunță că a primit confirmarea că Vladimir Plahotniuc, fostul liderul al Partidului Democrat din Moldova a intrat în Turcia pe 10 septembrie.

Instituția anunță că procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a semnat astăzi, 29 septembrie, cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

PG anunță că solicitarea survine ca urmare a notificării oficiale, recepționate astăzi, 29 septembrie, de Procuratura Republicii Moldova despre intrarea învinuitului pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie 2020, unde s-ar afla până în prezent.

„Întreg setul de acte și materiale inerente acestei proceduri au fost deja expediate colegilor turci, cererea de extrădare având la bază Convenția europeană cu privire la extrădare, semnată la 13 decembrie 1957 la Paris”, se anunță într-un comunicat al PG.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari. În luna iunie curent, Procuratura Generală a solicitat și autorităților din Statele Unite ale Amercii să-l extrădeze pe Plahotniuc, după ce a primit confirmarea aflării acestuia pe teritoriul SUA.

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, pe numele căruia instanțele naționale au emis un mandat de arestare (în lipsă), ar fi părăsit orașul Miami din SUA la sfârșitul lunii august curent, constata ieri, 28 septembrie, ZdG.

Conform datelor deschise ale organelor pentru securitate internă ale SUA, unde poate fi accesat și istoricul intrărilor și ieșirilor cetățenilor, Vladimir Plahotniuc a părăsit orașul Miami la 28 august curent.

Ziarul de Gardă a verificat istoricul călătoriilor lui Vladimir Plahotniuc după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a scris pe pagina sa de Facebook că Plahotniuc ar fi plecat în Turcia.

Istoricul călătoriilor mai arată că, anterior, Plahotniuc a intrat pe teritoriul SUA la 15 iunie, ca urmare a schimbării puterii în țară.

Luni, 28 septembrie, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, declara că Plahotniuc s-ar afla, de fapt, în Turcia, fără a fi prezentată însă vreo confirmare oficială în acest sens.

„Vladimir Plahotniuc se află la Istanbul din 10 septembrie. Se întâlnește zilnic cu politicieni și mediatori moldoveni de-ai lui Dodon pentru a influența procesele politice din țara noastră. Plahotniuc a avut mai multe încercări de a intra în UE, deoarece în SUA nu se mai poate întoarce”, a scris Renato Usatîi pe pagina sa de Facebook.