Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Expoziția de fotografie „Tații din…

Expoziția de fotografie „Tații din Moldova și Suedia”

Viața de familie și îngrijirea copilului a fost tradițional sarcina femeilor, însă un număr tot mai mare de tați a început să vadă avantajele concediului paternal și ale dezvoltării unei relații mai apropiate cu copiii la o etapă timpurie. Anume acești tați sunt tema expoziției de fotogfrafie „Tații din Moldova și Suedia”.

„Această expoziție este o oportunitate de a stimula discuții despre rolul taților, în familie și în societate în ansamblu. Sperăm că tații se vor simți mîndri de munca importantă pe care o fac în familie și vor fi inspirați, în urma acestei expoziții, să se gândească mai mult la viața de familie și la responsabilitățile părintești”, susține Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în R. Moldova.

Expoziția „Tații din Moldova și Suedia” va fi lansată pe data de 18 aprile, ora 13:00, la Shopping MallDova. Aceasta este organizată de Institutul Suedez în colaborare cu Ambasada Suediei la Chișinău și Organizația Națiunilor Unite în Moldova.

Expoziția de fotografie „Tații din Suedia” (Swedish Dads) are la bază portretele taților care aleg să stea acasă, să se ocupe de îngrijirea copiilor pentru cel puțin șase luni. Fotograful suedez Johan Bävman analizează motivele pentru care acești tați au ales să rămână acasă cu copiii lor, ce înseamnă această experiență pentru ei și modul în care s-a schimbat relația lor atât cu proprii copii, cât și cu partenerii lor. Expoziția își propune să arate efectele pe care egalitatea de gen în cadrul activităților de îngrijire a copiilor le are deopotrivă asupra indivizilor și asupra societății.

Concediul de paternitate în Suedia și Moldova

Sistemul de beneficii parentale din Suedia este unul dintre cele mai generoase din lume, permițând părinților să rămână acasă alături de copiii lor și de a primi compensații din partea statului. Pentru îngrijirea unui copil, părinții beneficiază de concediu plătit timp de 480 de zile. Pentru primele 390 de zile de părinți au dreptul la aproape 80%din salariul lor, până la un nivel maxim. Restul 90 de zile sunt plătite la o rată fixă mai mică. Din primele 390 de zile, 90 sunt rezervate pentru fiecare părinte, în timp ce restul pot fi transferate în mod liber.

În R. Moldova, mamele care lucrează au dreptul la 70 de zile înainte și 56 de zile după nașterea unui copil cu dreptul la 100% din salariu. Tații au dreptul la 14 zile la nașterea copilului și 100% din salariu. După expirarea concediului de maternitate, părinții asigurați au dreptul la un concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului ce poate fi utilizat integral sau parțial până copilul atinge vârsta de 3 ani, beneficiile constituind 30% din salariu. Femeile neangajate în câmpul muncii, dar căsătorite, au dreptul la concediu de maternitate cu beneficii calculate în baza salariului soțului.