Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Experți despre delapidarea fondurilor europene…

Experți despre delapidarea fondurilor europene de către Primăria municipală prin proiecte de eficiență energetică

Pe 23 februarie curent, primăria mun. Chișinău a prezentat studiul de fezabilitate privind proiectul BERD Facilitatea de Finanțare a Eficienței Energetice în Sectorul Rezidențial din Moldova (MoREEFF).  În baza unei liste primite de la Direcția locativ-comunală, experții Segiu Tofilat și Ianuș Cușnir au făcut verificări la locuințele pentru care urmau să fie schimbate ușile și ferestrele în baza acestui proiect.

Astfel, au fost identificate blocuri care nu au beneficiat de schimbarea ușilor și ferestrelor, deși au fost incluse în proiect ca beneficiare. Experții au analizat în baza căror decizii au fost luate aceste credite, în baza căror dispoziții a fost creată comisia care a selectat agenții economici. „Respectiv, noi am depistat următoarele: în anul 2013, exista dispoziția mun. Chișinău cu privire la crearea comisiei de selectare a agenților economici în vederea executării lucrărilor de confecționare și instalare a ferestrelor și ușilor blocurilor de locuință. Președintele comisiei este Coteț Vladimir, vice-primarul mun. Chișinău, vice-președitele comisiei este Vlad Ungureanu, director DGLCA, secretarul Comisiei este Ghenadie Dubiță, șef interimar al DAFL din Direcția locativ-comunală. Comisia în cauză va stabili criteriile de selectare a agenților economici care vor executa lucrările de instalare a ferestrelor și ușilo”, a citat Cușnir.

Ulterior, a fost emisă o decizie în acest sens, despre care Cușnir spune:  „deci, întâi se creează comisia, aceasta selectează agenți economici și peste un an de zile apare decizia consiliului municipal care împuternicește să se facă ceea ce s-a făcut cu un an de zile înainte. Sunt 5 agenți care au câștigat licitația, trecând de comisie:  SRL Crochiu-Prim, SRL Cristal Plus, SRL Convistrario, SRL Flerixo, SRL RolPlast  Service. Primul, SRL Crochiu- Prim a făcut contract pentru a presta servicii de schimbare a geamurilor și ferestrelor la blocul 6/2 Miron Costin și Bogan Voievod 2/2. Suma contractului a fost 153.283 lei. Lucrările nu fost executate deoarece această firmă este în proces de lichidare la moment”, exemplifică Cușnir.

Cu verde au fost marcate blocurile care au beneficiat de lucrări, cele cu roșu – nu au beneficiat de lucrări conforme, dar sunt incluse ca beneficiari, cu violet – nu a fost găsit blocul, gri – nu s-a verificat.

„Noi suntem îngrijorați de faptul că primăria face lucrurile netransparent, pe ascuns și sunt suspiciuni că banii vor fi furați pentru că există precedente cu proiecte similare”, a subliniat Tofilat.

Anterior, activiştii civici Sergiu Tofilat şi Ianuş Cuşnir împreună cu mai multe ONG-uri au format un grup de iniţiativă şi au depus pe 28 noiembrie o petiţie la Primărie, solicitând organizarea consultărilor publice pentru asigurarea transparenţei în implementarea proiectului pentru reabilitarea termică a clădirilor din mun. Chişinău. Tinerii au avut câteva întâlniri cu fracţiunile din Consiliul Municipal şi cu SA „Termoelectrica”, unde au prezentat mai multe propuneri de modificare a PAED-ului. Primăria nu a delegat niciun reprezentant la aceste întâlniri.

În opinia lui Sergiu Tofilat încălzirea centrală din municipiul Chişinău este învechită, scumpă şi nu asigură confortul necesar. Din cauza sistemului de distribuţie pe verticală, în unele apartamente este prea cald şi oamenii reglează temperatura deschizând ferestrele. Astfel se iroseşte căldura şi plătim bani în zadar. În alte apartamente dimpotrivă este frig, însă toţi achită acelaşi preţ. Circa 40-50% de căldură se pierde fiindcă lipseşte izolarea termică a blocurilor. Din aceste motive consumul de căldură este de 2-3 ori mai mare comparativ cu statele vecine. Potrivit expertului în energetică, pentru a reduce aceste pierderi excesive de căldură trebuie efectuată reabilitarea termică a blocurilor, care presupune 2 lucruri:

1. instalarea sistemului de distribuţie pe orizontală a căldurii şi a unui punct termic individual, şi
2. izolarea termică a blocului, inclusiv schimbarea uşilor şi ferestrelor.
În rezultatul acestor lucrări facturile pentru căldură se vor reduce în jumătate. Fiecare apartament va dispune de apă caldă non-stop, racordare şi contorizare individuală, cu posibilitatea de a regla temperatura în locuinţă. De asemenea se elimină riscul de explozie a instalaţiilor individuale de gaz.

Referindu-se la prevederile legale, activistul Ianuş Cuşnir a menționat anterior că numai 19% din cele 3609 blocuri locative din Chişinău pot participa la proiect. Este vorba de blocurile administrate de Asociaţiile de Coproprietari în Condominiu (ACC), după cum prevede art. 48 din Legea cu privire la locuinţe nr. 75/2015. Celelalte 81% din blocuri în prezent nu sunt eligibile şi urmează a fi reorganizate conform art. 17 din Legea condominiului în fondul locativ nr. 913/2000.