Expedițiile memoriei – istoria victimelor deportărilor sovietice

Astăzi, 5 iulie, începând cu ora 11:00, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, va avea loc a III-a ediție a evenimentului „Memoriile deportărilor”, din cadrul proiectului „Expedițiile memoriei”.

Evenimentul este o sintetizare a experienței deportărilor din anii 1941-1949 a regimului totalitar sovietic. Mii de români/moldoveni, ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei şi alte naţionalităţi din Basarabia istorică au fost deplasați spre regiunile îndepărtate ale Uniunii Sovietice. Ediția din acest an va trata subiectul deportărilor spre regiunea Irkutsk, iar publicul va putea, în cadrul evenimentului, să interacționeze cu persoane care au trăit experiența deportării sau cu rudele acestora.

Filmul urmărește un grup de jurnaliști și istorici moldoveni care au pornit pe urmele deportaților din regiunea Irkutsk.

În cadrul evenimentului vor fi lansate cărțile „Viața bate filmul”, o serie de interviuri cu deportați, și „Jurnal de călători – Expedițiile memoriei în Siberia 2016”, ambele semnate de istoricul Viorica Olaru Cemârtan.

Intrarea la eveniment este gratuită.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *