Exodul medicilor: cifre despre plecările din sistem în ultimii 12 ani

În ultimii 12 ani, circa 3 200 de medici au solicitat să-și autentifice actele pentru a pleca în străinătate, scrie portalul sanatateinfo.md, cu trimitere la date frunizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Sursa: sanatateinfo.md
Sursa: sanatateinfo.md

Dacă în anul 2007 erau puțin peste 100 de cereri de autentificare a actelor, atunci în anul 2018 numărul a trecut de 450. O creștere substanțială se poate observa începând cu anul 2015.

De cealaltă parte, numărul asistentelor medicale care intenționează să plece era mai mare între anii 2007 și 2010, iar din 2011 a început să scadă.

Aceeași sursă precizează că Ministerul Sănătății anunța anul trecut că între 2015-2017 ar fi înregistrat 1 000 de cereri de solicitări de eliberare a actelor confirmative necesare pentru angajarea în domeniul sănătății sau pentru studii în altă țară.

Exodul medicilor continuă în pofida creșterilor de salarii anunțate de autorități. Portalul sanatateinfo.md, scrie că din aprilie 2018, când salariile lucrătorilor medicali au fost indexate, lefurile au crescut în medie cu doar 237 de lei, ceea ce ar însemna aproximativ 12 euro.

Potrivit ultimelor date statistice, în anul 2018 mai activau în sistemul public 10 033 de medici, cu 254 mai puțini decât în 2017. Ceea ce înseamnă că sistemul a pierdut peste 250 de doctori în doar un singur an.

Sursa: sanatateinfo.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Pai cum sa nu exodeasca, daca batae de joc la salari si conditi de munca ca la evu mediu . Noroc ca mai ajuta vecini cu transport de urgenta cu vertushka. Multumim din inima la partidu lu Plaha si dodon cu shoriciul in spate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *