Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Evoluția reformelor de descentralizare va…

Evoluția reformelor de descentralizare va fi discutată astăzi în cadrul Conferinței Regionale din cadrul Parteneriatului Estic

Organizația pan-europeană PLATFORMA-Parteneriatul Vecinătatea de Est și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) organizează astăzi, 18 decembrie, la Chişinău, Conferința Regională din cadrul Parteneriatului Estic. În cadrul evenimentului se va discuta despre evoluția reformelor de descentralizare în țările Parteneriatului estic și despre facilitarea accesului autorităților locale din aceste țări la programele UE, în urma semnării Acordurilor de Asociere.

Conferința are loc în cadrul unui parteneriat strategic cu Comisia Europeană și al unui program specific de vecinătate estică pentru trei țări partenere estice: Georgia, Moldova și Ucraina. La eveniment se va face un schimb de opinii privind importanța, perfecționarea și dezvoltarea unui mecanism efectiv de comunicare și dialog între autoritățile locale și cele centrale, precum și între autoritățile locale și instituțiile Uniunii Europene.

PLATFORMA este una din cele mai importante structuri europene ale autorităților locale și regionale pentru dezvoltare, care întrunește Consiliul European al Municipalităților și Regiunilor (CEMR) și care, începând cu anul 2008 a adunat asociații naționale, europene și internaționale ale comunităților teritoriale, precum și orașe, dar și regiuni, în domeniul cooperării și dezvoltării. Obiectivul general al acestei structuri este de a-și coordona vocile în cadrul instituțiilor europene, în primul rând în elaborarea și implementarea politicii europene de dezvoltare.

La conferinţă au fost invitați Frederic Vallier, secretar general al Cosiliului European al Municipalităţilor şi Regiunilor, Pavel Filip, premierul R. Moldova,  Peter Michalko, şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău,  Tatiana Badan, preşedintele CALM, Viorel Furdui, director executiv al CALM, David Melua, director executiv al Asociaţiei Naţionale a Autorităţilor Locale din Georgia, Oleksandr Slobozhan, director executiv al Asociaţiei Oraşelor din Ucraina, Andris Jaunsleinis, membru al Comitetului European al Regiunilor, Anna Akhalkatsi, reprezentant al Băncii Mondiale, Ion Beschieru, manager de programe la Consiliul Europei cu oficiul la Chişinău, deputaţi din Parlamentul R. Moldova, reprezenanţi ai guvernului, dar şi primari, membri ai CALM.

Săptămâna trecută, într-un comunicat publicat, CALM își arăta nemulțumirea de faptul că Proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2018 nu este corelat cu strategia descentralizării care expiră în 2018, cu Recomandarea 322 a Consiliului Europei și foaia de parcurs care deja au expirat în mare parte.

„La moment, există restanțe majore în implementarea acestor documente. Totodată, în domeniul salarizării se constată o discriminare vădită și lipsă totală de respect față de autoritățile locale: salarii mărite doar pentru Guvern și Parlament. Aceasta, în condițiile în care Consiliul Europei deja a anunțat despre vizita de monitorizare care va avea loc la mijlocul lui decembrie 2017 și în cadrul căreia vor fi evaluate progresele în domeniul respectării angajamentelor R. Moldova pe domeniul democrației locale și implementării foii de parcurs. Iar, cel mai probabil în martie 2018, va fie adoptată de către Consiliul Europei o nouă rezoluție privind situația democrației locale din R. Moldova. În această situație, este foarte greu de înțeles poziția unor instituții guvernamentale, care absolut nu țin cont de domeniul dat, nu oferă nici o soluție, resping în totalitate soluțiile propuse de CALM (fără a le discuta) și în fine, pun sub lovitură Guvernul R. Moldova în raport cu partenerii săi”, scrie în comunicat.

Bugetul de stat pentru anul 2018 a fost votat în lectura finală, vineri, 15 decembrie cu susținerea a  55 de deputați.