Europarlamentar: Proiectele finanțate din fonduri europene au fost relevante pentru R. Moldova, dar impactul lor a fost unul limitat

“Fondurile europene ajută R. Moldova, dar o pot ajuta mult mai mult, asta arată raportul (n.r. Raportul special nr. 13/2016: Asistența acordată de UE pentru consolidarea administrației publice în R. Moldova) publicat ieri de Curtea de Conturi a Uniunii Europene, care precizează că proiectele finanțate din fonduri europene au fost relevante pentru R. Moldova, dar impactul lor a fost unul limitat”, spune europarlamentarul Siegfried Mureșan.

“Ce este de făcut pentru a spori efectele pe care finanțările europene le au în proiectele derulate în R. Moldova? În primul și în primul rând, consider că este nevoie de o mai mare coordonare între autoritățile de la Chișinău și cele de la Bruxelles. Guvernul Republicii Moldova trebuie să finanțeze acele proiecte care să îndeplinească obiectivele stabilite de programele europene din care sunt finanțate și să nu aloce banii doar de dragul de a-i cheltui sau pe criterii politice. La fel, trebuie să continue cu prioritate reformele structurale în special în domeniul economic pentru ca fondurile externe primite gratuit să genereze plusvaloare. Totodată, Comisia Europeană trebuie să aibă un rol mai activ și să nu se rezume doar la a da bani. În cadrul Comisiei lucrează experți din toate țările UE care au experiență în aplicarea de reforme structurale de succes. Acești experți ai Comisiei trebuie să implice mult mai mult decât au făcut-o până acum, să ofere expertiză autorităților din Republica Moldova, să urmăresacă modul cum sunt cheltuiți banii și să atragă atenția atunci când fondurile nu sunt folosite în cel mai eficient mod cu putință.

R.  Moldova este cel mai mare beneficiar de fonduri UE pe cap de locuitori dintre statele vecine ale Uniunii Europene, iar eu, ca deputat român în Parlamentul European, am susținut mereu creșterea fondurilor europene alocate Moldovei deoarece știu câtă nevoie este de acești bani dincolo de Prut și cred cu convingere în destinul proeuropean al R. Moldova. Dar pentru a-i convinge pe colegii mei din Parlamentul European să voteze în continuare bugete ridicate pentru Vecinătatea Estică și, deci, pentru Moldova, trebuie să arăt că rezultatele sunt la nivelul fondurilor alocate”, a conchis europarlamentarul.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *