Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Europa – îngrijorată de creșterea…

Europa – îngrijorată de creșterea cazurilor de rujeolă. Ce ne recomandă specialiștii?

Europa se arată îngrijorată de creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă din ultima perioadă. În anul 2017, Europa a înregistrat o creștere de 400% a cazurilor de rujeolă comparativ cu anul precedent, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În primele luni ale acestui an, în R. Moldova au fost depistate două cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă, „adusă” din Ucraina. Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) anunță că, la începutul acestui an au fost depistate două cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă. „Primul caz a fost depistat la un copil cu vârsta de 7 luni, ne eligibil pentru vaccinare după vârstă, care în perioada sărbătorilor de Crăciun, a călătorit cu părinții în Ucraina. Iar al doilea caz de îmbolnăvire cu rujeolă a fost stabilit la un băiat în vârstă de 7 ani din orașul Râșcani, care în perioada sărbătorilor de iarnă, împreună cu părinții s-a aflat în orașul Odessa, Ucraina. Copilul nu a fost vaccinat contra rujeolei și altor boli infecțioase prevenibile prin imunizări. Menționăm că acestea sunt primele două cazuri de import al rujeolei în R. Moldova după anul 2014”, anunță reprezentanții CNSP, într-un comunicat de presă.

Menționăm că în anul 2017, Europa a înregistrat o creștere de 400% a cazurilor de rujeolă comparativ cu anul precedent, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS), afectând 21.315 persoane și cauzând 35 de decese.

„Fiecare persoană nouă, afectată de rujeolă în Europa, ne reamintește că copiii și adulții nevaccinați, indiferent de locul de trai, sunt expuși riscului de a contracta boala și de a o transmite celor care nu pot primi vaccinul din diverse motive. Mai mult de 20.000 de cazuri de rujeolă și 35 de vieți pierdute doar în anul 2017 este o tragedie pe care pur și simplu nu putem să o acceptăm”, susține Zsuzsanna Jakab, director regional OMS pentru Europa.

Potrivit ultimelor date, izbucnirile majore de rujeolă afectează fiecare a patra țară europeană. Cel mai mare număr de persoane afectate a fost raportat în România (5.562), Italia (5.006) și Ucraina (4.767). „Aceste state au trecut printr-o serie de provocări în ultimii ani, inclusiv scăderea acoperirii generale cu vaccinuri de rutină, acoperirea redusă constant a grupurilor vulnerabile ale populației, întreruperi în aprovizionarea cu vaccinuri sau sisteme neperformante de supraveghere a bolilor”, atenționează Organizația Mondială a Sănătății.

În acest context, Serviciul de Sănătate Publică din R. Moldova repetat notifică privind atestarea și persistența unei situații epidemiologice nefavorabile prin rujeolă în țările vecine – Ucraina și România, precum și în alte țări europene, și atenționează populația privind riscurile de contractare a bolii legate de călătorii în aceste state. „În scopul evitării contractării rujeolei și altor infecții prevenibile prin imunizări, părinții sunt îndemnați să-și vaccineze copiii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra acestor boli contagioase. De asemenea, părinții cu copii nevaccinați trebuie să se abțină de la călătorii. Și trebuie de menționat că unica măsură de prevenire a rujeolei este Vaccinarea”, subliniază CNSP.

În R. Moldova, vaccinările se efectuează în mod planic, cu un vaccin combinat – contra a trei infecții: rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR), la vârstele de 12 luni, 6-7 și 15-16 ani. Iar pentru vaccinare sunt eligibili toți copiii cu vârsta de până la 18 ani, care n-au primit doza respectivă de vaccin la atingerea vârstei indicate. Vaccinarea se efectuează în instituțiile de asistență medicală primară prin adresarea la medicul de familie.

Foto: scientificamerica.com