Eugen Doga împlineşte astăzi 82 de ani

Astăzi, 1 martie, maestrul Eugen Doga împlinește 82 de ani. El a semnat coloana sonoră a peste 200 de filme, iar valsul din „Gingaşa şi tandra mea fiară” a fost recunoscut de UNESCO în anul 2014 drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX.

Eugen Doga s-a născut pe 1 martie 1937, în satul Mocra, azi raionul Râbnița. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga”, apoi la Conservatorul de Stat din Chișinău și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu”.

Compozitorul are la activ mai multe cantate: „Curcubeul alb”, „Primăvara omenirii”, „Vocea omenească”, poeme simfonice: „Inima veacului”.  Maestrul a semnat coloanele sonore la peste 200 de filme cum ar fi: „Nunta la palat”, „Singur în fața dragostei”, „Zece ierni pe o vară”, „Lăutarii”, „Șatra”, „Gingașa și tandra mea fiară”, „Anna Pavlova”, „Patul lui Procust”.

Compozitorul a mai realizat coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela”, a serialului „Guguță”. A semnat muzica pentru spectacolele: „Pe un picior de plai”, „Ce frumoasă este viața”, „Păsările tinereții noastre”, dar și pentru baletul „Luceafărul”.

În 1997 compozitorul a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar anul 2007 a fost declarat de autoritățile R. Moldova drept „Anul Eugen Doga”. Numele compozitorului este înscris în lista celor 200 de personalități ale lumii, iar piesele „Gramofon” şi „Gingaşa şi tandra mea fiară” sunt incluse în topul internaţional realizat de site-ul „History Rundown” cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile.

Pe 26 martie 2014, Traian Băsescu, preşedintele României, l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofiţer. Totodată, UNESCO a recunoscut în anul 2014 valsul din „Gingaşa şi tandra mea fiară” drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, iar preşedintele SUA, Ronald Reagan, l-a considerat „cel mai bun vals al al veacului”.

Strada pietonală din capitală a fost redenumită după numele lui Eugen Doga în urma unei hotărâri a Consiliului Municipal de pe 30 octombrie 2015.

Citiți și interviul cu compozitorul Eugen Doga, realizat de Ziarul de Gardă în 2018:


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *