Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Eugen Doga împlineşte astăzi 82…

Eugen Doga împlineşte astăzi 82 de ani

Astăzi, 1 martie, maestrul Eugen Doga împlinește 82 de ani. El a semnat coloana sonoră a peste 200 de filme, iar valsul din „Gingaşa şi tandra mea fiară” a fost recunoscut de UNESCO în anul 2014 drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX.

Eugen Doga s-a născut pe 1 martie 1937, în satul Mocra, azi raionul Râbnița. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga”, apoi la Conservatorul de Stat din Chișinău și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu”.

Compozitorul are la activ mai multe cantate: „Curcubeul alb”, „Primăvara omenirii”, „Vocea omenească”, poeme simfonice: „Inima veacului”.  Maestrul a semnat coloanele sonore la peste 200 de filme cum ar fi: „Nunta la palat”, „Singur în fața dragostei”, „Zece ierni pe o vară”, „Lăutarii”, „Șatra”, „Gingașa și tandra mea fiară”, „Anna Pavlova”, „Patul lui Procust”.

Compozitorul a mai realizat coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela”, a serialului „Guguță”. A semnat muzica pentru spectacolele: „Pe un picior de plai”, „Ce frumoasă este viața”, „Păsările tinereții noastre”, dar și pentru baletul „Luceafărul”.

În 1997 compozitorul a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar anul 2007 a fost declarat de autoritățile R. Moldova drept „Anul Eugen Doga”. Numele compozitorului este înscris în lista celor 200 de personalități ale lumii, iar piesele „Gramofon” şi „Gingaşa şi tandra mea fiară” sunt incluse în topul internaţional realizat de site-ul „History Rundown” cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile.

Pe 26 martie 2014, Traian Băsescu, preşedintele României, l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofiţer. Totodată, UNESCO a recunoscut în anul 2014 valsul din „Gingaşa şi tandra mea fiară” drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, iar preşedintele SUA, Ronald Reagan, l-a considerat „cel mai bun vals al al veacului”.

Strada pietonală din capitală a fost redenumită după numele lui Eugen Doga în urma unei hotărâri a Consiliului Municipal de pe 30 octombrie 2015.

Citiți și interviul cu compozitorul Eugen Doga, realizat de Ziarul de Gardă în 2018: