Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Etnicii romi continuă să fie…

Etnicii romi continuă să fie supuși discriminării

Stereotipurile bazate pe etnie și rasă continuă să reprezinte o problemă pentru societatea moldovenească. În acest sens, deseori, etnicii romi din Moldova sunt supuși discriminării. Un astfel de caz recent a fost asistat de către avocații Asociației Promo-LEX.

Este vorba despre cazul Cosminei Novacovici, o femeie de etnie romă, care susține că a fost supusă unui tratament discriminatoriu și umilită de către angajații Inspectoratului de Poliție sec. Buiucani, pe motivul etniei sale.

Potrivit declarațiilor femeii, în februarie 2015, aflându-se la cumpărături ea a fost reținută de două persoane, care s-au prezentat ca fiind angajați ai Poliției. Dna Novacovici a fost informată că este reținută deoarece ar corespunde profilului unei infractoare, care a comis un furt și anume: Țigancă, înălțimea 160-165, părul strâns în coc și geaca neagră.

Angajații Poliției nu au oferit alte detalii și au insistat ca ea să fie escortată la sectorul de poliție pentru a da explicații privind locul aflării sale în timpul comiterii infracțiunii și pentru a fi supusă procedurii de recunoaștere.

După 30 de minute de interogare și umilire în incinta magazinului, Cosmina Novacovici, aflându-se într-o o stare indusă de frică, a cedat și a mers la sectorul de poliție.

La sectorul de poliție înjosirile au continuat. Cosmina Novacovici a fost examinată vizual de o doamnă care a tratat-o cu dispreț. Ulterior, Dna Novacovici a continuat să fie interogată de către angajații poliției, care au
insistat că ea nu trebuie să cunoască mai multe informații, iar profilul indicat de păgubită este identic cu trăsătutile, înălțimea și etnia sa.

În martie 2015, dna Novacovici a depus o plângere la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (CpPEDAE) prin care s-a plâns de tratament umilitor din partea angajaților Inspectoratului
de Poliție sec. Buiucani mun. Chișinău, motivat de prejudecată față de rasa ei, exprimat prin „racial profiling”
(identificare/profilare după etnie sau rasă), reținerea ei fără niciun temei obiectiv în afara procedurii legale și
înjosirea demnității din motiv că este romă.

În septembrie 2015 Consiliul a constatat că faptele expuse în plângerea petiționarei reprezintă o formă gravă a
discriminării rasiale.

Decizia CpPEDAE a fost atacată de către Inspectoratul de Poliție al sec. Buiucani în instanță de judecată. Cu toate acestea, la 9 decembrie, curent, Judecătoria Buiucani a respins cererea Inspectoratului de Poliție al sec. Buiucani mun. Chișinău privind anularea Deciziei CpPEDAE pe cauza nr. 239/15.

Asistența juridică a fost acordată în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților societății civile din Moldova,
inclusiv regiunea Transnistreană, în combaterea discriminării prin intermediul acțiunilor de advocacy”, proiect
implementat de The Equal Rights Trust și Asociația Promo-LEX și finanțat de Uniunea Europeană.