Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Este perioada virozelor și timpul…

Este perioada virozelor și timpul să ne reamintim de medicamentele compensate

Condițiile meteorologice din această perioadă favorizează răspândirea virozelor, iar cei mai expuși la aceste infecții sunt copii. De aceea este bine să ne reamintim de lista medicamentelor compensate.

„Medicamentele sunt compensate în proporție de 100% pentru toți minorii cu vârsta de până la 18 ani. Medicamentele sunt eliberate în farmacii, fără plată, doar în baza rețetei medicale speciale”, susține Ruxanda Glavan, ex-ministra Sănătății.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), de medicamente compensate beneficiază:
– copiii de până la 18 ani;
– gravidele (pentru profilaxia şi tratamentul anemiilor, profilaxia malformaţiilor);
– persoanele cu boli acute şi cronice, precum: diabet zaharat şi complicaţiile lui, anemie, astm bronşic, boli cardiovasculare, oftalmologice, respiratorii, psihice şi neurologice, endocrine, ale sistemului digestiv, ale aparatului urinar, boli rare ca epidermoliza buloasă, scleroza multiplă, mucoviscidoza, miastenia gravis, boli de sistem şi autoimune, depresia, boala Alzheimer.

Pentru adulţi medicamentele sunt compensate parţial, în proporţie de 70% pentru tratamentul stărilor acute în staţionare de zi, săli de proceduri, la domiciliu şi de 30%, 50%, 70% şi 100% – în cazul unor maladii cronice.

Copiii cu vârste de până la 18 ani beneficiază de medicamente compensate integral.

Reţeta pentru medicamentele compensate este prescrisă de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog.

Paşii necesari pentru a beneficia de medicamente compensate:
1.Să fii înscris/ă la un medic de familie.
2.Să fii asigurat/ă medical.
3.Pe o reţetă este scrisă denumirea comună internaţională a unui singur medicament.
4.Prezintă în farmacie reţeta şi buletinul de identitate sau certificatul de naştere ori formularul 09.
5.La farmacie, cu reţeta prescrisă de medic, ai posibilitatea să alegi medicamentul din lista de preparate care au aceeaşi substanţă activă, dar preţuri diferite.
6.Farmacistul îţi va restitui un exemplar de reţetă. Alt exemplar este transmis de farmacist către CNAM, iar cel de-al treilea rămâne la medicul care prescrie reţeta.
7.Reţeta pentru medicamente compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării.

Informaţii despre medicamente compensate poţi obţine şi la numărul de telefon al CNAM – 0 800 99999.