Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Elevul care a creat o…

Elevul care a creat o mașină pentru dezamorsarea obiectelor explozive

Dan Butmalai, elev la Liceul Academiei de Științe a Moldovei, a creat o metodologie creativă de dezamorsare a obiectelor explozive. E vorba de o mașină de 4 kg, care poate descoperi munițiile și chiar le distruge datorită unei capsule. „Genistul, nu mai e nevoie să se supună riscului, ci doar să dezamorseze proiectilele și accesoriile lor la distanță”, a explicat autorul.

Lucrarea tânărului inginer a fost apreciată la Concursul Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi „Mold SEF”, dar și de geniștii Armatei Naționale. În opinia locotenent-colonelui Sergiu Chilivnic, șef Serviciu geniu al Armatei Naţionale, această inovație oferă o reală speranță pentru Armata Națională, respectiv pentru țară. „E firesc că aparatul necesită o îmbunătățire, cum ar fi detectorul, să fie înlocuite elementele de metal cu cele de plastic și de dorit ca capsula să fie creată pe viitor de mâna militarului și nu de uzină pentru a evita cheltuieli suplimentare, pe care armata nu și le poate permite”, a completat ofițerul.

Potrivit maiorului Gheorghe Banu, comandant interimar Batalion Geniu, ideea unui astfel de robot este mai mult decât binevenită, ținând cont că pe teritoriul republicii se găsesc încă multe obiecte explozive din al II-lea război mondial, dar ar fi potrivit un ajutor de acest fel și pentru geniștii, care pleacă în misiuni internaționale.

Militarii, impresionați atât de idee, cât și de prețul aproximativ al obiectului, i-au oferit lui Dan Butmalai mai multe recomandări pentru a face mașina mai eficientă, iar în luna aprilie este preconizată testarea ei pe poligon.
Robotul este cea de-a treia realizare a inginerului în devenire, în care dânsul își pune cele mai multe speranțe, inclusiv în obținerea unui premiu la competiția internațională „INTEL ISEF” din luna mai curent, acolo unde îi vom ura succese mari.