Drapele la răspântie – un nou proiect video marca ZdG

Ziarul de Gardă și Reporter de Gardă lansează la acest început de an un proiect nou: o serie de spoturi video, dar și articole jurnalistice, care abordează problema divizării cetățenilor din R. Moldova, dar și idei care i-ar uni. Pentru realizarea acestui proiect, reporterii ZdG/RdG au comunicat cu reprezentanți ai diverselor grupuri cetățenești, inclusiv grupurile minorităților etnice, dar și cu sociologi, care au explicat cum arată divizarea cetățenilor în cifre, fapte și fenomene.

În Republica Moldova, fiecare cetățean pare să poarte cu sine non-stop un drapel. Fie că e purtat fățiș, sau e ascuns în suflet sau în gânduri, acest drapel e considerat, deseori, mai presus decât orice. Doar că, atunci când se întâlnesc la răscruci de drum, oamenii descoperă că, fiind sub acelaș cer, poartă drapele diferite și merg în direcții diferite. Există ceva care ne-ar uni și ne-ar face să luăm decizii asumate în comun?

Lupta drapelelor e o metaforă care reprezintă starea interioară a multor cetățeni ai Republicii Moldova. Sute de mii de oameni au părăsit acest stat în ultimul deceniu, pentru că au considerat că nu își pot construi aici viitorul. Cei care au rămas, poartă în continuare drapelele gata de lupte ideologice, iar dacă obosesc de lupte – au pașapoartele de-a gata, pregătindu-se, în fiecare zi, să plece.

Am decis să lansăm video în limba rusă pentru că ZdG are și o ediție de limbă rusă, și pentru că datele privind mass-media în R. Moldova arată că există foarte puține surse de informare autohtone în limba rusă, în timp ce comunitățile minorităților etnice vorbesc preponderent rusa.

La câteva ore de la lansarea primului spot video pe rețeaua socială Facebook, acest video a fost vizionat de câteva zeci de mii de persoane, ceea ce denotă faptul că tema este de interes public, iar modul de realizare a acestui video, mai puțin jurnalistică, are priză la public.

Vă informăm că un nou spot video care abordează ”lupta drapeleleor” cetățenilor R.Moldova va fi lansat cel puțin o dată pe lună, uneori bi-lunar, reieșind din temele/fenomenele care vor frământa societatea. De asemenea, aceste spoturi vor fi lansate la cel puțin 10 stații TV naționale și locale cu care ZdG/RDG au contracte de parteneriat, pe paginile noastre web și pe rețelele sociale.

Pe parcursul acestui an vor fi organizate și dezbateri publice pe baza problemelor enunțate în cadrul acestor spoturi. Dezbaterile vor fi organizate preponderent în comunități în care ”lupta drapelelor” se dă cel mai crâncen, pentru a cunoaște trăirile acestor cetățeni, pentru a face public punctul lor de vedere, pentru a oferi tuturor spațiu de a adresa întrebări și de a primi răspunsuri.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Tambovski "Volk"

  Rușine, Zgardiștilor !
  Propagați limba ocupanților – cea rusească cu flagul lor roșu – plin de sânge !
  Un clip de prost gust cu o limbă rusească cu accent de interlopi.
  Rușine, Zgardiștilor !

 2. Traian Harașosfetiuc

  DOLARY UȘLI V KITAI… TOLIKO TY NE ULETAI…

  De ce tocmai în China? Fiindcă în China nici un “deadecika” Kroll nu poate să-i caute. Ar fi fost mai sigură Coreia de Nord. Dar, dă Doamne “bietului” evreu mintea cea de pe urmă. Dar și așa nu-i rău. Cu un așa protector puternic ca stăpânul justiției moldovenești “korotyșka” uzurpator Plahotniuk, poți cât de cât dormi liniștit. Chiar, dacă uneori te trezești ud leoarcă cu coșmarul, că iești în penitenciarul № 13 și te scarpină pe tine sub burtă concomitent câțiva “zdrahoni”, așa cum o scarpini tu pe Jasmin, când ai dispoziție.

  Dar te trezești, coșmarul a tecut. Jasmin “murlâcaet”, ca o pisicuță neastâmpărată alături de tine. Te ștergi de transpirația rece și schimbi lingeria, dacă este nevoie.
  Apoi beai un păhar de vin alb rece pe stomacul gol, că după așa coșmar strașnic se poate și cânți: “Dolary ushli v Kitai… Toliko ty ne uletai…”. Trebuie să le mai dau un concert boilor ăștora “maldavinești” cu Stas Mihailov să le mai cânte o dată “Juravli ushli v Kitai…”. Poate vor înțelege până la urmă, că cocorii sunt dolarii lor. Băi, da ce grei de cap mai sunteți, voi moldovenii. Nu degeaba înfulecați, ca nebunii “mamalyșka” voastră!

  “Dolary ushli v Kitai… Toliko ty ne uletai…” Care Kitai, bre amatori de cârnăciori, turte dulci și croasanți gratis? Oare eu nu sunt fiul lui Miron Shor? Dacă-i trimiteam în Kitai nu-i mai vedeam, că nu-s cocori să se întoarcă de bună voie. Da cu croasanții chiar v-am tras-o bine. I-a meșterit baba Țâlea în poiata ei de la capătul Orheilor. Da voi ce-ați crezut? Că fiul lui Miron este atât de prost să dea croasanți gratis la niște derbedei? Da când vă voi spune, de unde am luat cârnăciorii, n-o să mai măncați carne în noul an, iar cei mai slabi de fire, chiar niciodată în viață.

  “Dolary ushli v Kitai… Toliko ty ne uletai…” Da stați liniștiți și sorbiți tulburelul vostru nenorocit, că Ilan Shor nu pleacă nicăieri de la voi. Cu atât mai mult, că mi-au luat aeroportul și n-am cu ce zbura. Că nu-s cocor, c-an cântecul acesta, am nevoie de avion, ca să zbor. Și apoi cu cine să vă las? Cu hoțul ăsta de Valoghea Plahotniuk? Păi șmecherul ăsta vă ia și chiloții de pe voi, iar voi o să stați fără chiloți și o să aplaudați “succesele” nemaipomenite ale partidului lui de lichele numit “democrat”.

  “Dolary ushli v Kitai… Toliko ty ne uletai…” Și nu vă mai văitați atăta, ca niște copii handicapați. Cum spune proverbul, ăla al vostru? “Banii nu aduc fericirea”? Sunteți maturi, aveți mâini, picioare, “capete(?)”… Și apoi 2,5 miliarde de dolari nu-i un capăt de țară. Sănătoși să fiți, că veți mai lucra voi… Italia, Spania, Grecia și chiar Izraielul meu natal, vă așteaptă cu brațele larg deschise să le ștergeți rahatul! Pe de altă parte, cum spune zicala aia a voastră? “Dacă nu-i cap vai de picioare?” Eu, Ilan Shor, fiul marelui Miron Shor vă cadonez alta în schimbul celor 2,5 miliarde de dolari ale voastre: “Unde nu-i cap, vai de popoare!”

  ! Acest text NU este un pamflet şi NU trebuie citit ca atare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *