Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Dosarul 7 aprilie 2009 –…

„Dosarul 7 aprilie 2009 – Ziua ușilor închise la Parlament – Întunericul din Justiție”

Amnesty International Moldova, împreună cu alte organizații neguvernamentale din domeniul drepturilor omului, au organizat o acțiune publică, care a avut ca scop de a le aminti guvernanților că „victimele din 7 aprilie 2009 încă mai așteaptă să li se facă dreptate și că în 9 ani nu s-a făcut niciun efort pentru a-i pedepsi pe cei vinovați de maltratarea protestatarilor”.

La 7 aprilie 2009, demonstrațiile post electorale din capitala R. Moldova, Chișinău, au escaladat și câteva sute de persoane violente dintre miile de manifestanți pașnici au pătruns cu forța în sediul Președinției și cel al Parlamentului. Poliția a reținut în total peste 600 de protestatari și sute au fost bătuți în timpul reținerii și în secțiile de poliție aglomerate.

Evenimentele traumatizante din aprilie 2009 au scos la lumină mai multe probleme sistemice subiacente, care facilitează tortura și alte rele tratamente în R. Moldova. Eșecul de a face dreptate, la 9 ani de la abuzurile flagrante din aprilie 2009, este o dovadă clară că problema fundamentală a impunității pentru cazurile de tortură, tratamentele inumane și degradante rămâne nerezolvată.

Sursa foto: amnesty.md

„Constatăm că la nouă ani de la aceste evenimente, Guvernanții aleg amnezia selectivă… Persoanele cu funcții de răspundere, implicate în organizarea sau favorizarea acțiunilor de tortură din aprilie 2009, au rămas la putere, în diferite forme și/sau beneficiază de impunitate, fiind în mod surprinzător achitate de către instanțele de judecată: polițistul Ion Perju, învinuit de omorârea protestatarului Valeriu Boboc, a evadat, iar persoanele cu funcții de răspundere, care au admis tortura în masă, rămân a fi promovate în funcții. Generalul Gheorghe Papuc s-a făcut bancher, comisarul Valentin Zubic a ajuns în slujba unui partid politic, șeful poliției municipale Vladimir Botnari asigură securitatea Î.S. „Moldtelecom”, iar Petru Corduneanu, Artur Reșetnicov și alții s-au făcut aleși ai poporului… Este profund regretabil că zeci și sute de victime ale torturii au rămas traumatizate pe viață și fără niciun suport real din partea statului, cu excepția unor compensații bănești, care au fost stabilite incomparabil de mici comparativ cu prejudiciul cauzat… Acțiunea publică de astăzi este o acțiune de comemorare. Atâta timp cât dreptatea pentru victimele din aprilie 2009 rămâne o problemă nerezolvată, autorii acțiunilor de tortură și alte rele tratamente vor beneficia în continuare de impunitate. Cazul recent al regretatului Andrei Brăguță a demonstrat încă odată că nimic nu s-a schimbat, iar eforturile raportate la ONU și Consiliul Europei sunt cu regret nule, nu au niciun efect, deoarece sistemul a mai omorât un om în august 2017 în condiții similare. Ne întrebăm, cine este următorul, dragă STAT de (ne)DREPT?”, susțin membrii organizațiilor semnatare: Amnesty International Moldova, Asociația Promo-LEX, RCTV Memoria, Centrul Național al Romilor și Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Nouă ani au trecut de la protestele sângeroase din aprilie 2009, atunci când zeci de tineri protestatari, reţinuţi în plină stradă, după câteva zile petrecute în penitenciare, au ajuns la spital cu diverse traumatisme. Astăzi, pentru acele orori, niciun înalt oficial nu face pușcărie.

Protestele de la 7 aprilie 2009 au avut loc în urma alegerilor parlamentare din R. Moldova desfășurate pe 5 aprilie, în rezultatul cărora Partidul Comuniștilor, aflat atunci la guvernare, acumulase aproape 50% din voturi.

Citiți aici: 

7 aprilie 2009. Cronologia evenimentelor

Oamenii sistemului: Zeci de funcţionari importanţi la 7 aprilie 2009 conduc astăzi R. Moldova