Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Dosarele celor cinci candidați care…

Dosarele celor cinci candidați care râvnesc la funcția de director al Serviciului Vamal

Ministerul Finanțelor a publicat vineri, 11 octombrie, dosarele celor cinci candidați admiși la concursul pentru ocuparea funcției de director la Serviciului Vamal.

Natalia Calenic este vicepreședinta Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Aceasta este juristă. Ea motivează că a acumulat o experiență de 20 de ani în domeniul vamal și cel al promovării intereselor mediului de afaceri. În conceptul de dezvoltare instituțională a Serviciului Vamal, Calenic propune: revizuirea activității subdiviziunilor speciale operative ale instituției, sporirea integrității și combaterea traficului ilicit transfrontalier, modernizarea serviciilor etc.

Sava Maimescu este doctor habilitat în drept și activează în calitate de conferențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. În 1996, acestuia i-a fost conferită distincția „Meritul Civic” pentru lucrul rezultativ și calificat în domeniul combaterii contrabandei. „În perioada 1987-1997, când am activat în vama Leușeni, au fost deferite justiției zeci de cazuri de contrabandă, administrative și penale, fără precedent în Republica Moldova. Toate cazurile au fost susținute de către Curtea Supremă de Justiție”, notează Maimescu în scrisoare de motivare. El propune mai multe principii, printre care: cel al prestării calitative de informații prin mod electronic, unde electromagnetice, cel al consolidării instituțiilor vamale, facilitarea producătorilor autohtoni la livrarea mărfurilor. De asemenea, acesta a enumerat mai multe acțiuni pentru prevenirea și combaterea corupției, care ar viza studiul contractelor comerciale.

Vladislav Șveț este șef al Direcției Organizarea Controlului Vamal și Facilitarea Comerțului, el activând în cadrul Aparatului Central al Serviciului Vamal din anul 2000. Acesta este agronom și a studiat Management Vamal la Academia Vamală de la Moscova. Șveț propune acțiuni precum: implementarea procedurii de predeclarare a mărfurilor și bunurilor ce urmează a fi importate, elaborarea unui program de atragere și pregătire a tinerilor specialiști, examinarea cazurilor de încălcări vamale și contrabandă sun aspectul implicării regulate a acelorași colaboratori vamali, pentru depistarea persoanelor afiliate unor grupări organizate în scopuri de trafic ilicit etc.

Iurie Gorea ocupă poziția de director în două companii din Chișinău și este fondator și administrator al unei firme din România și cofondator al unei comunități „de tineri și idei care încurajează inovația”. Acesta este licențiat în drept și economie. Gorea propune: implementarea unui sistem de motivare a funcționarilor vamali onești, asigurarea securității spațiului vamal prin măsuri de înregistrare, supraveghere și monitorizare cu drone de ultima generație, alinierea cadrului normativ național în domeniul vamal la cel comunitar ș.a.

Marin Gospodarenco este șef al Direcției audit I al Direcției generale de audit V (auditul autorităților publice locale) în cadrul Curții de Conturi. Anterior, din 2012 până în 2018, a fost șef al Direcției financiar-economice și evidență contabilă la Biroul Național de Statistică (BNS), iar în 2016, în perioada februarie-mai, a deținut funcția de director general al BNS. El este economist-manager și magistru în politologie. Gospodarenco propune: împuternicirea și încurajarea asociațiilor din sectorul privat, pentru a depista și raporta cazuri de contrabandă, eliminarea cozilor și blocajelor la vamă, dezvoltarea infrastructurii administrative a Serviciului Vamal etc.

Contactat de ZdG, șeful Serviciului informare, comunicare cu mass-media și reprezentare, Adrian Platon, a declarat că încă nu este cunoscută data competiţiei dosarelor de concurs, care se va desfășura în ședință publică, menționând că va avea loc „în timpul apropiat”.

Concursul pentru funcția de director al Serviciului Vamal a fost anunțat la 3 septembrie curent, dosarele fiind depuse de 22 de candidați, dintre care 21 au depus dosarul în termen, iar un candidat – după expirarea acestuia. Comisia a selectat cinci persoane.