DOC/ Un grup de deputați propun mărirea indemnizației pentru creșterea copilului

Un grup de deputați din Parlament au înaintat un proiect de modificarea și completare a Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, pentru a mări indemnizația pentru creșterea copilului cu scopul revenirii mai rapide la locul de muncă.

„Studiile bazate pe practica națională și experiența internațională ne demonstrează că la etapa actuală de dezvoltare a pieței muncii e necesar de a încuraja revenirea mai devreme din concediul de maternitate. Unul din posibilele stimulente ar fi dublarea cuantumului indemnizației, începând cu anul 2019”, se menționează în nota informativă a proiectului

Deputații propun ca din 1 ianuarie 2019 cuantumul lunar indemnizației pentru creșterea copilului să fie modificat după cum urmează:
– 35% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 1000 de lei pentru fiecare copil pe întreaga durată a concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinerea vârstei de 3 ani;
– 70% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 2000 de lei pentru fiecare copil în primele 12 luni în cazul duratei concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani;
– 35% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 480 de lei pentru fiecare copil în anul doi în cazul duratei concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani.

În redacția actuală legea prevede că suma lunară a indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie 30% din baza de calcul, dar nu mai puţin de 540 de lei pentru fiecare copil.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *