Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Președinta Maia Sandu a…

DOC Președinta Maia Sandu a grațiat-o pe Natalia Ursachi, mamă a cinci copii, condamnată pentru escrocherie

sursa: PRO TV

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind grațierea Nataliei Ursachi, mamă a cinci copii, condamnată pentru escrocherie, din motiv că nu a stins datoriile față de partea vătămată și nu și-a recunoscut vina.

„Se grațiază condamnata Natalia Ursachi, născută în 1989, condamnată pe 25 februarie 2020 de către Curtea de Apel Bălți, liberând-o de pedeapsă, cu perioadă de probațiune, în partea neexecutată a pedepsei stabilite”, se arată în decretul semnat de șefa statului.

Pe 12 noiembrie curent, președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate pe lângă președintele R. Moldova, Ion Guzun, a declarat că, la această etapă, nu poate fi recomandată președintei R. Moldova grațierea Nataliei Ursachi, mamă a cinci copii, din motiv că nu a stins datoriile față de partea vătămată și nu și-a recunoscut vina.

În 2020, ZdG a constatat că Natalia Ursachi a împrumutat 2 500 de euro și a luat un automobil BMW 320 de la Vitalie Plugari, un bărbat care plasase pe un site specializat anunțul că își vinde automobilul, nereturnând nici banii, nici bunul mobil. 

La 21 decembrie 2018, Judecătoria Drochia a recunoscut-o pe Natalia Ursachi vinovată de escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, condamnând-o la 8 ani de închisoare în penitenciar pentru femei de tip închis. Judecătoarea Lucia Grădinari a mai hotărât încasarea în beneficiul lui Vitalie Plugari a sumei de 11 200 de euro sau echivalentul acesteia în lei, precum și transmiterea automobilului în posesia acestuia, care se afla „la păstrare” la o altă persoană.

La 25 februarie 2020, Curtea de Apel Bălți a condamnat-o pe femeie la șase ani de închisoare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și a obligat-o să restituie suma de 11 200 de euro, dedusă din valoarea mașinii – 8 700 de euro și datoria de 2 500 de euro.

Potrivit decretului președintelui R. MoldovaPetru Lucinschi, din anul 2000, privind aprobarea Regulamentului de examinare a cererilor de graţiere şi de acordare a graţierii individuale condamnaţilor, la examinarea cererilor de graţiere se iau în considerare caracterul şi gradul de pericol social al infracţiunii comise, personalitatea condamnatului, comportamentul, starea civilă, atitudinea lui faţă de cele săvîrşite, partea executată a pedepsei, informaţiile privind repararea prejudiciilor materiale, părerile administraţiei instituţiei penitenciare, precum şi alte circumstanţe ce merită să fie luate în considerare.