Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Numărul mașinilor evacuate, în…

DOC Numărul mașinilor evacuate, în circa 4 luni, de pe străzile din Capitală și transportate la parcarea special amenajată la Trușeni

Contractul dintre Inspectoratul General al Poliției (IGP) și „Magda-Tur”, compania care a obținut dreptul să evacueze automobilele parcate neregulamentar pe străzile din Chișinău a fost semnat la 17 august 2020, iar în aproximativ primele patru luni de la semnarea acestuia, 414 automobile au fost evacuate și depozitate la parcarea specială amenajată în apropiere de comuna Trușeni. Tot în această perioadă, în total, pentru parcare neregulamentară a automobilelor, potrivit Poliției, au fost documentați 769 de conducători auto.

Informația se conține într-un răspuns oficial primit de către juristul pentru drepturile omului, Vitalie Zama, la o solicitare de informație adresată către IGP.

În context, în răspuns oficial oferit de către Poliție se menționează că în patru luni, mai exact în perioada lunilor septembrie – decembrie 2020, au fost constatate 551 de contravenții care au servit temei pentru a ridica, transporta și depozita mijloacele de transport în cadrul procesului contravențional, 414 dintre vehicule fiind evacuate.

„În perioada lunilor septembrie – decembrie 2020, de către agenții constatatori au fost constatate 551 de contravenții care au servit temei conform HG 55112018 de a ridica, transporta, depozita, mijloacele de transport în cadrul procesului contravențional, conform art. 439 și art. 440 Cod contravențional. Totodată, în 137 de cazuri a fost pus în aplicare pct. 12 al contractului de prestări servicii nr. 10 din 17.08.2020, fiind restituite mijloacele de transport la fața locului, cu achitarea cheltuielilor pentru serviciile prestate, iar 414 vehicule au fost ridicate, transportate și depozitate la pacarea specială”, se menționează în răspunsul Poliției.

În răspunsul autorităților se mai menționează că tot în primele circa patru luni de la semnarea contractului dintre IGP și „Magda-Tur”, de către angajații Secției patrulare Chișinău a Direcției patrulare centru a INSP, pentru parcare neregulamentară prevăzută la pct. 69 a HG 357\2009 au fost întocmite 215 procese-verbale cu privire la contravenții, iar pentru staționare în loc interzis au fost întocmite 305 procese-verbale și altele 249 procese verbale pentru nerespectarea indicatoarelor rutiere 3.31 ,,Oprire interzisă” și 3.32.1 RCR ,,Staționare interzisă”, în total fiind documentați 769 de conducători auto.

Petitie Parcare Speciala by Ziarul de Gardă on Scribd

Compania „Magda-Tur”, cea care a obținut dreptul să evacueze automobilele parcate neregulamentar pe străzile din Chișinău, a fost desemnată câștigătoare după o licitație la care s-au înscris doar două firme, una dintre ele fiind descalificată după ce „nu a prezentat formularul ofertei și specificațiile complete de preț”.

Compania care evacuează mașini s-a reprofilat în ultimul an. Anterior, ea presta servicii, inclusiv pentru instituții de stat, în domeniul reparației autovehiculelor. Familia care gestionează firma deține, vis-a-vis de „parcarea specială”, un complex de clădiri format dintr-un motel, o cafenea, o spălătorie auto și o stație de testare tehnică a automobilelor, unde în ultimii ani au fost testate inclusiv mașinile poliției. 

„Parcarea specială” este administrată de un tânăr de 30 de ani, fost angajat al Poliției de Frontieră și al Agenției Naționale Transport Auto, în timp ce secția de testare tehnică este administrată de soția unui procuror-șef din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Parcarea specială gestionată de către „Magda-Tur” este amplasată pe două terenuri alăturate cu o suprafață totală de 3 hectare (teren 1, teren 2). Pe o porțiune din aceste terenuri staționează mai multe autocare, în timp ce spațiul liber așteaptă mașinile parcate ilegal pe străzile din Chișinău.

MAI MULTE DETALII AICI: VIDEO/ Culisele afacerii „parcare specială”