(doc) Guvernul a aprobat un Plan de acțiuni privind reducerea abuzului față de persoanele aflate în custodia Poliției

În cadrul ședinței de astăzi, Guvernul R. Moldova a aprobat un Plan de acțiuni privind reducerea relelor tratamente, abuzului și discriminării față de persoanele  aflate în custodia Poliției pentru anii 2017-2020.

Documentul prevede că autoritățile și instituțiile vor prezenta Ministerului Afacerilor Interne (MAI) semestrial informația privind acțiunile în vederea implementării Planului de acțiuni nominalizat. Totodată, controlul asupra executării acestei hotărâri îi revine MAI.

Totodată, este preconizată renovarea a minim 15 izolatoare de detenţie provizorie din cadrul unităţilor teritoriale ale Poliţiei, achiziţionate cel puțin 25 de unităţi de transport specializate pentru transportarea persoanelor aflate în custodia Poliţiei, renovate circa 100 celule, precum şi instruiţi, în materie de respectare a drepturilor omului, peste 200 de angajaţi. De asemenea, se propune implementarea la nivelul structurilor teritoriale ale Poliţiei a modulului “E-Reţinere”, pentru eficientizarea monitorizării persoanelor pe perioada aflării acestora în custodia Poliţiei.

Costul estimativ al măsurilor prevăzute în Planul de acţiuni constituie aproximativ 49,2 milioane lei, peste 85% din sumă fiind acoperită din contul surselor financiare alocate de Uniunea Europeană.

Premierul Pavel Filip a menționat că decizia vine în contextul mediatizării intense a unui anume caz. Este vorba de decesul lui Andrei Braguța. De altfel, pe 9 septembrie, Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP) anunța că a finalizat cercetarea de serviciu cu referire la decesul deținutului Andrei Braguța în Penitenciarul nr.16-Pruncul. În rezultat, mai mulți angajați, care nu și-au îndeplinit corespunzător obligațiunile funcționale au fost sancționați disciplinar prin ordinul Ministerului Justiției.

Astfel, pentru atitudinea neglijentă față de îndeplinirea obligațiunilor funcționale șefului adjunct al Penitenciarului nr.16-Pruncul și șefului Serviciului medical al Penitenciarului nr.13-Chișinău li s-a aplicat sancţiunea disciplinară concediere din sistemul penitenciar, iar șefului adjunct al Serviciului medical al Penitenciarului nr.13-Chișinău i s-a aplicat sancţiunea disciplinară mustrare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. timofei

    cu toate ca aici ar trebui aplicate niste norma de etica interne, sau de pus la respect daca sunt deja, ca oamenii in sine sa nu indrazneasca sa procedeze astfel, bucura faptul caci cazul Braguta nu a trecut fara urma!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *