(doc) Guvernul a aprobat Regulamentele de funcţionare a noilor ministere. Câte persoane vor rămâne în cadrul acestora după optimizare?

În şedinţa din 30 august curent, Executivul a aprobat Regulamentele de funcţionare a noilor ministere, care stabilesc misiunea, funcţiile, domeniile de activitate şi drepturile acestora, precum şi organizarea activităţii.

Prevederile documentelor au fost elaborate în temeiul Hotărârii Guvernului privind aprobarea Structurii-tip a Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea ministerului. Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că pasul respectiv  va crea condițiile necesare ca  noile ministere să devină mai eficiente.

„Nu este vorba de o simplă majorare de salarii pentru funcţionarii care lucrează în instituţiile centrale, ci este vorba că vom economisi din resursele pe care le-a avut la dispoziţie până acum Guvernul. În baza acestor economii vom avea posibilitatea să oferim salarii mai mari celor care vor rămâne să lucreze în instituţiile centrale ale statului”, a spus Pavel Filip.

La 21 iulie curent, cu votul a 53 de deputați, în cadrul ședinței Parlamentului a fost aprobată noua structură a Guvernului. Acest lucru se întâmpla la doar două săptămâni după ce legislativul votase în lectură finală noua lege cu privire la Guvern. Ulterior, Igor Dodon, președintele R. Moldova,  a promulgat legea cu privire la reforma Guvernului.

Din bugetul de stat au fost planificate resurse financiare  în sumă de 40 mil. lei, din care ar urma să fie acoperite cheltuielile aferente implementării proiectului de lege. Pe măsura implementării acestuia, ar putea apărea și alte implicații financiare pentru bugetul public național, care vor fi estimate ulterior.

Noua structură a Executivului numără nouă ministere, în loc de 16 cât erau până la aceasta: Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției ,Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Totodată, reforma  Guvernului prevede suprimarea funcției de viceministru  și înlocuirea sa cu cea de secretar de stat.

Citiți și: 

Noua structură a Guvernului a fost votată! Cine pleacă și cine rămâne

(doc) Cât va costa reforma guvernului

(doc) Dodon a promulgat legea cu privire la reforma Guvernului


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. Andrei

    Totuși e bine că se reușește să se economisesc să și să crească salariile funcționarilor. Iată asta e management bun

  2. Dinis

    S-a micsorat numarul de functionari si li s-au marit salariile, deci le uram succes, sa nu mai auzim de coruptie si sa lucreze mult mai productiv!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *