Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ După doi ani de…

DOC După doi ani de verificări, ANI a încetat procedura de control a averii și intereselor personale în privința deputatului socialist Bogdan Țîrdea: nu a fost constatată nicio diferență între venituri și cheltuieli

După doi ani în care i-a verificat averea, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încetat procedura de control al averii și intereselor personale în privința deputatului socialist Bogdan Țîrdea. Inspectorul de integritate care a efectuat verificările susține că nu a fost depistată nicio diferență susbtanțială între averea și cheltuielile declarate de Țîrdea.

Potrivit actului de constatare, publicat de ANI, controlul averii și intereselor personale s-a efectuat în privința lui Țîrdea și ai membrilor familiei acestuia pentru perioada 9 decembrie 2014 – 26 iunie 2020.

Mai exact, controlul averii și intereselor persoanle a fost efectuat pentru perioada 9 decembrie 2014 (data validării de către Curtea Constituțională a mandatului de deputat a lui Țîrdea) 26 iunie 2020 (data inițierii controlului averii și intereselor personale) în privința subiectului declarării.

Cercetările inspectorului de integritate arată că în perioada 9:12.2014 – 25.06.2020 parlamentarul a obținut un venit total de 1 524 242 lei și a suportat cheltuieli în sumă totală de 1 360 861 lei.

„Astfel s-a constatat că venitul net obținut de către subiectul declararării pe parcursul exercitării funcției de demnitate publică, în perioada 19.02.2014 – 25.06.2020, depășește echivalentul bănesc al averii dobândite și al cheltuielor suportate în aceeași perioada, fapt care înlătură existența diferenței substanțiale.

(…) În cadrul controlului, nu s-a constatat că averea și interesele persoanle nu au fost declarate în mod corespunzător precum și nu s-a constatat că între averea dobândită de către Bogdan Țîrdea și membrii familiei acestuia, pe parcursul exercitării calității de subiect al declarării averii și intereselor persoane și veniturile obținute și cheltuielile realizate în aceeași perioadă există o diferență substanțială”, menționează inspectorul de integritate în actul de încetare a controlului.

Actul de încetare a controlului:

Controlul averii și intereselor personale în privința socialistului Bogran Țîrdea a fost inițiat de ANI la 25 iunie 2020.

În 2020, Ziarul de Gardă a scris că Bogdat Țîrdea locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat, indicând în declarația sa de avere și interese că acesta avea o valoare oficială de 597 de mii de ei. Tranzacția a fost posibilă deși, în ultimii opt ani, politologul devenit deputat a indicat venituri oficiale cumulate de doar 1,88 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 20 de mii de lei pe lună.

Pe lângă casă, în aceeași perioadă, familia deputatului a obținut și două mașini. Una a fost cumpărată în 2013 cu 23500 euro, iar alta, pe care o folosește gratuit deja de trei ani, în baza unui mandat, a costat, la momentul achiziției, 22 de mii de euro, fiind, potrivit deputatului, în proprietatea socrilor săi, care locuiesc în Ungheni.

Bogdat Țîrdea: CV-ul și averea deputatului politolog cu mașini scumpe și casă în capitală, dar cu venituri oficiale de câteva mii de lei pe lună

Bogdat Țîrdea este originar din orașul Semipalatinsk, Kazahstan, iar potrivit datelor din CV, și-a făcut studiile la UPS „Ion Creangă” din Chișinău (Istorie şi Istoria Culturii) și la Școala Naţională de Științe Politice şi Administrative din București, specialitatea „Comunicare şi Relații cu Publicul”. Din 1998 până în prezent, Țîrdea este lector superior la UPS „Ion Creangă”. În 2011, și-a creat un blog pe care publică analize și comentarii politice. Totodată, conform aceluiași CV, Țîrdea a colaborat de-a lungul anilor cu mai multe ziare și instituții care-i publicau comentariile politice: ava.md, Socius, „Moсковский Комсомолец” sau „Аргументы и факты”.