Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Ce prevede proiectul de…

DOC Ce prevede proiectul de lege pentru distrugerea și combaterea ambroziei în R. Moldova

După mai multe discuții la Guvern, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului propune pentru dezbateri publice un proiect cu privire la aprobarea Regulamentului de combatere și prevenire a răspândirii ambroziei. Proiectul reglementează  responsabilitățile pentru subiecții responsabili de gestionarea terenurilor pentru a diminua riscurile provocate de ambrozie.

Astfel, potrivit Regulamentului, persoanele responsabile de gestionarea terenurilor vor avea obligația de a desfășura lucrări de prevenire și distrugere a ambroziei.

„Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se declanșează primăvara după răsărirea acestei buruieni și se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferențiere vegetativă față de celelalte specii de buruieni”, se menționează în proiect.

Dacă persoanele responsabile de un anumit teren nu vor desfășura lucrări de prevenire și distrugere a ambroziei, acestea vor fi sancționate cu amendă conform Codului Contravențional nr. 218 din 24 octombrie 2008.

Inspectorii pentru Protecția Mediului, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vor monitoriza terenurile pe perioada de vegetație pentru a identifica prezența ambroziei pe teritoriile raionului/municipiului respectiv.

În cazul în care este imposibilă identificarea persoanelor care sunt responsabile de gestionarea terenurilor, sau în cazul în care acestea sunt în vârstă sau au afecțiuni medicale, atunci responsabilitatea de întreținerea a terenurilor va reveni autorităților publice locale.