Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Ce încălcări a depistat…

DOC Ce încălcări a depistat comisia de anchetă care a examinat plângerile angajaților de la Spitalul Clinic Municipal

Foto: scm1.md

Încălcări ale Codului Muncii, hărțuire și discriminare a medicilor, lipsa unei instruiri continue a personalului medicat și condiții proaste pentru pacienți – asta a constatat grupul de lucru constituit pentru a analiza plângerile depuse de mai mulți angajați ai Spitalului Clinic Municipal nr.1 (SCM).

În urma examinării plângerilor, comisia de anchetă a stabilit încălcarea Codului Muncii în raport cu mai mulți angajați ai Spitatlului. Potrivit raportului publicat pe site-ul Primăriei, orarul atestă efectuarea gărzilor de 24 de ore, fapt ce este contrar prevederilor Codului Muncii. Totodată, s-a mai stabilit că unii medici au un orar favorizat, în timp ce alții exercită sarcini de muncă care nu sunt egale în raport cu ceilalți angajați

„Din discuțiile cu colaboratorii – deși în spital se fac multe procurări, condițiile hoteliere ale pacientului rămân a fi tot cum erau înainte și nu din cele mai bune, albiturile de pat sunt uzate și nu corespund normelor sanitar igienice ca și alte ustensile”, se precizează în raport.

Membrii comisiei au mai stabilit că nu există un plan de acțiuni aprobat în instituție pentru resurse umane, cu identificarea acțiunilor de motivare și mentenanță a personalului în spital. Totodată, comisia de anchetă specifică că la momentul desfășurării vizitei în spital în serviciul administrativ se instalau în birourile funcționarilor aparate pentru aer condiționat, deși în saloanele multor secții, acolo unde sunt pacienți care au mai mare nevoie de ele, aceste aparate lipsesc.

„Administrația IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1 în persoana dlui Iurie Dondiuc, director, a demonstrat în activitatea sa promovarea unui management defectuos care nu este orientat spre gestionarea eficientă și corectă a mijloacelor financiare, a bunurilor materiale și a altor resurse disponibile, nu a asigurat transparență în activitatea instituției, nu a implicat colectivului în luarea deciziilor, nu a asigurat condițiile necesare pentru perfecționarea profesională a angajaților”, este concluzia raportului elaborat de comisie.

Pe 2 noiembrie curent, după finalizarea raportului, șeful SCM, Iurie Dondiuc, și-a dat demisia, iar cererea a fost semnată de primarul interimar Ruslan Codreanu.