Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Directorul Centrului pentru Achiziții Publice…

Directorul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, suspendat din funcție. A fost numit un nou director interimar

Directorul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), Eduard Patic, numit în această funcție de către fostul Cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu, a fost suspendat din funcție. Între timp, în fruntea Centrului a fost numit un nou director interimar. Este vorba despre Alina Rusu, fostă angajată în cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Contactați de ZdG, responsabili din cadrul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate ne-au comunicat că Eduard Patic a fost suspendat din funcție pe 13 februarie curent, însă nu au putut să ne comunice motivele pentru care a fost luată o astfel de decizie.

„Domnul Patic deja nu mai este directorul Centrului. De pe 13 februarie domnul Patic nu mai deține această funcție, a fost suspendat din funcție. La moment nu cunoaștem motivele. Noul director este doamna Alina Rusu. Dumneaei a lucrat anterior la Agenția Medicamentului”, ne-au comunicat un angajat din cadrul CAPCS, fiind contactați de ZdG.

Între timp, în fruntea Centrului a fost numit un nou director interimar. Acestă funcție este deținută de Alina Rusu, care potrivit responsabililor de la CAPCS, anterior a activat în cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Pe 8 august 2019, fostul procuror Eduard Patic a fost numit de către fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, din Guvernul Sandu, în funcția de director la Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate.

Conform unor documente plasate pe site-ul Procuraturii, Eduard Patic a fost procuror în Secţia minori şi drepturile omului din cadrul Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale începând cu anul 2010Acesta a plecat din funcție în 2015 din proprie inițiativă.

Potrivit ultimei declarații de venit depusă la demisia din funcție, Patic a încasat 24 mii lei pentru ultimele patru luni în cadrul Procaruturii. Suma de 136 mii lei i-a fost oferită lui Patic din indemnizația unică de demisionare.

În 2015, Patic deținea un apartament de 40,2 m.p. și un autoturism în valoare de 150 mii lei, cumpărat în 2009.

În anul 2010, Eduard Patic a fost sancționat de Colegiul disciplinar pentru comiterea unor abateri disciplinare, precum ar fi: absența nemotivată de la serviciu, întârzierea sau plecarea înainte de program.

În 2012, lui Patic i-a fost aplicată o altă sancţiune disciplinară pe motiv că s-a aflat în concediu medical fără a prezenta certificatul care să confirme necesitatea concediului.

În 2014, instanțele de judecate au anulat pedepsele disciplinare aplicate lui Eduard Patic

La 26 iulie 2019, fostul director al Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Ivan Antoci, a fost demis. Ala Nemerenco a dispus eliberarea lui Antoci din funcție după ce ofițerii au efectuat percheziții la Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate pe dosarul „insulinei”, Ivan Antoci fiind atunci singura persoană cu statut de învinuit pe dosarul penal respectiv.