Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Directorul-adjunct al CNA: „Funcționarul corupt…

Directorul-adjunct al CNA: „Funcționarul corupt trebuie doar izolat de funcția pe care o ocupă”

Cristina Țărnă, director-adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), anunță că a crescut numărul condamnărilor pentru corupție, precum și denunțurilor făcute de funcționari cărora li s-a propus mită.

„Dacă acum, doi ani, rata condamnărilor pentru corupție era de 80-85%, pe parcursul anului 2017 a ajuns la 95%. Este o rată comparată cu cea a colegilor de peste Prut. Recunosc, mai sunt încă foarte multe realități de schimbat aici, cum ar fi: ca funcționarii corupți să fie mai des privați de funcții pe care le ocupă. Ne dorim ca amenzile să fie mult mai mari și usturătoare. Nu cred că obiectivul este de a umple pușcăriile cu funcționari publici, decât doar dacă se fac vinovați de acte de corupție care bulversează opinia publică, dar în rest, funcționarul corupt trebuie doar izolat de funcția pe care o ocupă și trebuie să plătească cu bani pentru că s-a îmbogățit în urma actelor de corupție. Asta este politica pe care o promovăm”, a declarat Cristina Țărnă, în cadrul unei conferințe de presă privind lansarea campaniei naţionale de informare şi sensibilizare publică despre măsurile de prevenire a corupției „Integritatea este libertate”.

„În ultimul timp vedem că este în creștere rata denunțurilor. Sperăm să avem în viitor un val de denunțări din partea funcționarilor, a faptului că cetățenii le oferă mită. Vă spun de ce: în 2014 a fost introdusă testarea integrității profesionale, care le-a creat discomfort funcționarilor, pentru că ei nu știu cine intră în birou: un simplu cetățean sau un agent CNA, care îi face un test de integritate. Știind că poate să fie lipsit de funcția pe care o ocupă și n-o să poată să revină la lucru timp de 5 ani, foarte mulți au ales să denunțe cazurile când cetățenii le propun mită. Știți prea bine că vinovați sunt cei care dau mită, dar și cei care primesc mită. Astfel, timp de un an, numărul denunțurilor de către funcționari a crescut de 70 de ori”, a menționat directorul-adjunct al CNA.

Menționăm că, potrivit Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), în penitenciarele din țara noastră nu există niciun deținut pentru luare sau dare de mită.