Diaspora, solidară cu cei de acasă și de sărbători: acțiunile caritabile ale moldovenilor din Irlanda, Italia și Anglia

Astăzi, 8 decembrie 2018, șase copii cu sindromul Down și 15 familii social vulnerabile din Holercani, Dubăsari primesc daruri de la câțiva moldoveni din Irlanda, care au decis să facă un gest frumos în ajunul sărbătorilor de iarnă. De asemenea, familiile social vulnerabile din satul Geamăna, Anenii Noi vor beneficia de daruri din partea unor mame din R. Moldova și România, stabilite cu traiul în Italia. Moldovenii din Anglia s-au alăturat și ei membrilor diasporei care decid să vină cu ajutor pentru cei de acasă. Șoferii care transportă coletele spre R. Moldova s-au oferit să facă asta gratuit. 

„Am fost contactată de cineva din localitate, care mi-a zis că adună daruri pentru 6 copii cu sindromul Down. Eu eram în acest timp la școală  și le-am povestit și foștilor colegi de clasă (din Irlanda, n.r.) despre asta.  Colegii au zis că se vor implica și ei și că o să aducă cadouri. Până la urmă, am adunat mai multe daruri, pentru că s-au implicat și familia, și alți prieteni de la școală și de la universitate. Așa, am decis să facem o sărbătoare mai multor persoane de acasă”, spune Mariana Verdeș din Irlanda. 
Totodată, mame din România și R. Moldova, stabilite în Italia, vor expedia săptămâna viitoare cutii cu daruri copiilor din famiile social vulnerabile din satul Geamăna, Anenii Noi.
Vara trecută, vorbind cu Victoria Morozov, care e președinta organizațiilor Moldova Project” și Volunteering Moldova”, am aflat că mulți copii din familiile nevoiașe cu care lucrează organizațiile ei au scris în bilețele la întrebarea Ce cadouri v-ar plăce să primiți în dar ? ” – Pască din Italia”. Ei au auzit sau au văzut la alți copii care au părinţii în Italia, şi ca orice copil, cred că li s-a părut tare bun. M-a întristat mult să știu că sunt copii care în loc de jucării, își doresc ceva de mâncare. Cu părere de rău, în luna iulie, când am fost la depozitul fabricii de produse de patiserie din Bauli, Verona, nu mai era nici o colomba (cozonacul italian în formă de porumbel). Și atunci m-am gândit să las totul pentru sărbătorile de iarnă.
Am hotărât să cer și implicarea prietenilor, fratelui și surorii, mamelor din Moldova și din România, care se aflau prin apropiere, ca să aducem bucurie mai multor copii. Eu de una singură nu puteam face prea multe. Au susținut ideea 18 persoane, dintre care 4 mămici din România, care au acceptat imediat să ajute. Am rămas foarte plăcut surprinsă pentru că, sincer, nu m-am asteptat să accepte și mamele din România, dat fiind faptul că beneficiarii sunt copiii din R. Moldova. Împreună am adunat bani pentru 80 de pandoro și panettone (cozonac tradițional italian de Crăciun), care vor ajunge în ajun de sărbători în satul Geamăna, raionul Anenii-Noi”, precizează Ana Covrig.
Și diaspora din Anglia s-a alăturat valului de acțiuni caritabile pornit de moldovenii de peste hotare, prin intermediul campaniei Shoebox Moldova.
Noi, cei din Birmingham și împrejurări am trimis cutiuțe pentru copilași orfani și de pe la sate, prin campania Shoebox Moldova. În fiecare cutiuță am pus câte ceva pentru un copilaș, și pe cutiuță am scris vârsta si genul”, spune Mariana Plămădeală.

Statisticile arată că circa 600.000—700.000 de cetăţeni ai R. Moldova sunt plecaţi peste hotare. R. Moldova ocupă locul 112 din 189 de țări și teritorii, conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU), care măsoară realizările naționale în domeniul sănătății, educației și veniturilor, publicat recent de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Valoarea IDU al Moldovei pentru anul 2017 este de 0,700, plasând țara în categoria de dezvoltare umană înaltă. Din cauza inegalităților, IDU scade la 0,627, ceea ce înseamnă o pierdere de 10,4%.

În perioada 1990 – 2017, valoarea IDU pentru Moldova a crescut cu 7,5%. Cu toate acestea, rata de creștere este mai lentă în comparație cu țări precum Albania și Armenia. Din regiunea Europa și Asia Centrală, țările care se află aproape de Moldova în clasamentul IDU din 2017, fiind oarecum comparabile după numărul populației, sunt Turkmenistan și Uzbekistan, care au IDU de 108 și 105, respectiv, notează md.undp.org.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Iacob Tofan

  08.12.2018

  Stimați cetățeni ai Republicii Moldova !

  Consider, V-ați convins, suntem guvernați de oameni cu obrazul porcului.
  Parlamentul RM, cu deputații cumpărați de Plahotniuc pe banii din miliardele furate, pe care tot pe spatele noastre le-au pus, fac posibilul și imposibilul pentru a apăra tâlharii, șmecherii și chiar foarte insistent pe pușcăriașul ILAN ȘOR – RUȘINEA MELEAGULUI MOLDAV.
  Alegerile din februarie 2019 ne dau posibilitatea să scăpăm de acești hoți. Dar, va fi greu. Nu uitați, al doilea tur nu va fi. Lovitura trebuie dată din PRIMA.
  Parlamentul RM, cumpărat de Plahotniuc pe banii din miliardele furate, împreună cu Partidul Socialiștilor, consideră, că s-au asigurat prin VOTUL MIXT, fără turul doi.
  Însă, REZULTATUL DEPINDE DE NOI – CETĂȚENII, PRIN PREZENȚA LA VOT ȘI CONVINGEREA SUPREMĂ DE A SCĂPA DE AȘA TÂLHARI.
  Doresc succes tuturor cetățenilor conștienți, pentru care am muncit 50 de ani.

  Pentru Dl Filip, referitor la postarea de pe Sputnik de la 08.12.2018.

  Dle Filip, după aceste spuse, uitați-Vă în oglindă. Dacă ați fi un Om Onest, trebuia pe loc să explodați de rușine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *