Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Diaspora R. Moldova, la vot:…

Diaspora R. Moldova, la vot: „Cetățenia vine atât cu drepturi, cât și cu obligații”

Cetățenii R. Moldova, deținători de pașapoarte românești, își pot alege astăzi reprezentații în Parlamentul European. Astfel, moldovenii aflați azi peste hotare spun că merg să-și aleagă europarlamentarii, cu speranța că aceștia le vor asigura un viitor mai bun.

Mariana Plămădeală, originară din R. Moldova, deținătoare de pașaport românesc, a mers astăzi să voteze la Birmingham. „Moldovenii cu pașaport românesc au dreptul lor de-și alege viitorii europarlamentari pe 5 ani, care le vor asigura legile pe teritoriul UE și un viitor mai bun”, spune ea.

Sergiu Prisacaru a mers să-și exercite dreptul la vot în Singapore. El punctează că cetățenia vine nu doar cu drepturi, ci și cu responsabilități. „Cred că e important cei care au devenit cetățeni români să țină minte că cetățenia vine atât cu drepturi, cât și obligații. Și în România acum corupția e o problemă mare – au un guvern corupt în frunte cu Dragnea care colaborează cu Plahotniuc, fiindcă (nu doar) la ultimele alegeri parlamentare a fost prezență foarte mică de 34%. Când vom avea mai puțini vecini corupți, cred că va fi mai simplu să scape și Moldova de acest fenomen”, spune Sergiu.

Și moldovenii aflați la Paris au stat alături de alți cetățeni ai României în cozi lungi pentru a vota.

Reprezentanții României în Parlamentul European sunt aleși prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. România este acum reprezentată în Parlamentul European de 32 de parlamentari, iar mandatul în Parlamentul European este de 5 ani.

Foto antet: Sergiu Prisacaru