Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Diaspora organizează o acțiune de…

Diaspora organizează o acțiune de protest în fața sediului Comisiei de la Veneția

Azi, 16 iunie, începând cu ora 8.30, moldovenii din Italia organizează o acțiune de protest în fața sediului Comisiei de la Veneția. Astfel, Diaspora de la  Veneția și din orașele alăturate protestează împotriva schimbării sistemului electoral. 

În zilele de 16-17 iunie, pe agenda sesiunii din iunie a Comisiei de la Veneția sunt incluse două subiecte ce țin de R. Moldova. Primul se referă la cererea președintelui Igor Dodon, care solicită atribuții suplimentare privind dizolvarea Parlamentului, iar cel de-al doilea subiect vizează un schimb de opinii ale instituției cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, pe marginea schimbării sistemului electoral. Ultimul, a provocat numeroase controverse atât prin declarațiile cu care au venit politicienii și care s-au tot schimbat, cât și prin recentele proteste și anti-proteste.

La 13 iunie, curent, Partidul Democrat din Moldova (PDM) a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a făcut referire inclusiv la analiza Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral, care urmează să fie făcută publică în curând. Astfel, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a spus că PD va ține cont de recomandări, neglijând însă opinia celor care și-au manifestat nemulțumirea față de schimbarea sistemului de vot, susținând că ar fi vorba doar de niște mici grupuri de ONG-uri, în spatele cărora ar sta opoziția extraparlamentară.

Amintim că, duminică, 11 iunie, pe când oamenii se adunau în fața Parlamentului la protestele împotriva schimbării sistemului electoral, zeci de autobuze, care transportau organizat anti-protestatari, se îndreptau spre mai multe localități, precum Ialoveni, Edineț și Cahul, la mitinguri în favoarea sistemului mixt. ZdG a scris, pe 9 iunie, că mai mulți primari din R. Moldova mobilizează persoane pentru a participa la un anti-protest al PDM și a publicat secvențe audio ale discuțiilor cu câțiva funcționari publici din raionul Rezina.

Între timp, Reuters a dezvăluit că experți ai Comisiei de la Veneția consideră inoportună schimbarea sistemului electoral în R. Moldova. Anterior, la 18 mai, democrații și socialiștii anunțaseră că nu vor vota documentul în lectură finală decât după avizul Comisiei de la Veneția.

Însă, ultimele declarații ale lui Vlad Plahotniuc și Andrian Candu, dar și ale lui Igor Dodon dau de înțeles că, de fapt, dacă vor fi propuneri din partea Comisiei ce pot fi luate în calcul, acest lucru se va face, însă nu se va renunța la intenția de schimbare a sistemului electoral.

„Se insistă că ar urma să fie primit un aviz. De fapt, ar urma o serie de recomandări. Aș vrea să fie foarte clară poziția PD față de această analiză – noi o vom analiza cu tot interesul, ne dorim să avem această expertiză. Imediat ce primim expertiza, o vom analiza și vom face în proiect toate schimbările necesare. Faptul că opoziția neparlamentară și un număr foarte mic de ONG-uri luptă împotriva alegerii directe a deputaților e regretabil. Respectăm dreptul lor de a se manifesta așa cum vor, însă nu putem accepta ca aceste grupuri să ia în captivitate termenul de „societate civilă”. E regretabil că opoziția neparlamentară nu are curaj să iasă în fața oamenilor și se ascunde după ONG-uri. Noi vom merge mai departe cu cetățenii în acest demers de schimbare a sistemului electoral”, a spus Plahotniuc în cadrul conferinței de presă de marți.

Tot atunci, Andrian Candu a subliniat că urmează să se deplaseze la Veneția. „Comisia de la Veneția nu dă avize negative sau pozitive, ci vine cu recomandări. Voi avea discuții cu membrii Comisiei de la Veneția, când va avea loc ședința în Camera Mare”, a precizat Candu.

Câteva ore mai târziu, și președintele R. Moldova, Igor Dodon, a susținut o conferință de presă în care aproape că l-a citat pe Candu, vorbind despre schimbarea sistemului electoral. „Dacă vor fi propuneri ce pot fi luate în calcul pentru îmbunătățirea proiectului, ele vor fi luate în calcul, dar categoric nu poate fi vorba de un aviz pozitiv sau negativ”, a spus Dodon. Asta deși, pe 5 mai, curent, când proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral a fost votat în primă lectură, Dodon spunea că „dacă va fi aviz pozitiv, atunci va fi implementat votul mixt, dacă va fi aviz negativ – va rămâne sistemul actual”.